Home / Recepti / Coq au vanilla

Coq au vanilla

Evo jedan zanimljiv recept, odnosno reinterpretacije klasičnoga francuskoga jela coq au vin.  Coq au vin je u biti kopun kuhan u francuskom vinu, sa gljivama i povrćem, dok coq au vanilla ću raditi od domaćega kokota (može i pileta ako nemate kokota) ali sa naglaskom na bourbon vaniliju i svježe vrganje, onako pravo jesensko jelo.  Za početak potrebni su sljedeći sastojci :

 1. kokot 1 kom
 2. mahuna vanlije 1 kom
 3. luk crveni 1 kom
 4. češnjak 1 kom
 5. krupna morska sol
 6. papar
 7. maslinovo ulje
 8. pire od rajčice
 9. bijelo vino  200 ml
 10. pileći temeljac 400 ml
 11. vrganji 200 g
 12. maslac 15 dkg
 13. svježi peršin nasjeckani

Priprema :

Kokota ili pile razdvojite nožem u  manje komade i stavite na stranu. Luk narežite na trakice, dok češnjak zdrobite nožem ili tavicom pritom ne morate ga čistiti. Mahunu vanilije prerežite na pola, pritom jednu polovicu nasjecite na manje komadiće i stavite sa strane, dok iz druge istružite sjemenke. Te sjemenke pomiješajte sa morkom solju i paprom. Tako pripremljenom solju nasolite komade kokota i zapržite ih kratko na jako vrelom ulju u velikoj posudi  sa svih strana da “zarobite” okuse.

Kada ste sve komade zapržili dodajte pire od rajčice, pustite da malo prokrčka te podlijte bijelim vinom. Ubacite nasjeckane komade vanilije i reducirajte do pola. Dodajte pileći temeljac i kuhajte pokriveno na srednje jakoj vatri 30 – 40 minuta.

U međuvremenu sotirajte svježe vrganje na malo maslaca, posolite i popaprite i dodajte pred kraj kuhanja kokotu. Kada je kokot kuhan dodajte mu nasjeckani svježi peršin i začinite po okusu ukoliko je potrebno. Kao prilog preporučam tjesteninu ili domaće njoke.

Share the joy
 •  
 •  
 •  
 •  

About Kristijan

Just a heavy metal fan that likes to cook :) chef @centar academia zagreb

Check Also

Sous-vide koljenica

Koljenica je zakon, jedno od onih jela koje prvo, htio ili ne htio, radiš na …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Bad Behavior has blocked 81 access attempts in the last 7 days.

Coq au vanilla

by Kristijan time to read: 1 min
0

Powered by <" title="gemišt" rel="follow"> http://www.kutjevo.com/hr/proizvodi/shop.product_details/8/flypage.tpl/23.html