Home / Razmišljanja / Ekološki uzgojena hrana

Ekološki uzgojena hrana

Naišao sam neki dan dan na internetu na istraživanje GfK – Agencije za istraživanje tržišta, pokazalo je da u Hrvatskoj tek 10% populacije starije od 15 godina konzumira hranu iz organskog uzgoja, iako je više od 80% građana čulo za ekološki uzgojene prehrambene proizvode. Istraživanje navodi kako Hrvatska ima vrlo dobre pretpostavke za kreiranje specifičnog ekološkog identiteta kako kod domaćih kupaca tako i za potrebe izvoza u razvijene zemlje visokog standarda.
Osim domaćih, na našem su tržištu prisutni i ekološki proizvodi iz uvoza što, pored organske hrane, uključuje i pića te kozmetiku.
Istraživanje je također pokazalo da tek 53% ljudi prepoznaje prehrambene ekološke proizvode na prodajnom mjestu.

Redoviti i česti kupci ekološki proizvedene hrane, nešto više od prosjeka, su zastupljeni u Zagrebu s okolicom te zatim u Istri s Primorjem i Dalmaciji, među osobama mlađe i srednje dobi, kod visoko obrazovanih i kod osoba s visokim osobnim mjesečnim primanjima.

Međutim, jedno drugo istraživanje pokazuje da 44% građana “prilikom kupnje namirnica za kućanstvo vode računa o svakoj kuni” pa postaje jasno da skupi ekološki proizvodi za sada i ne mogu doći više i češće na naše stolove jer im to sadašnja razina standarda ne dopušta, zaključuju iz GfK.

Rezultati su loši ako se uzme za usporedbu, da u Njemačkoj je u 2007. godini 94% kućanstava kupilo barem jedan ekološki prehrambeni proizvod, dok organska hrana u ukupnim troškovima za prehranu njemačke obitelji sudjeluje s tek oko 3%.

Stoga imam pitanje za Vas; konzumirate li Vi hranu iz organskoga uzgoja?

Share the joy
  •  
  •  
  •  
  •  

About Kristijan

Just a heavy metal fan that likes to cook :) chef @centar academia zagreb

Check Also

Najteži odlazak

Nakon prekrasnih šest mjeseci rada na definitivno najboljem i najljepšem radnom mjestu na kojem sam …

4 komentara

  1. Skeptičan sam da se pod organsko i prirodno ne gura svašta preko veze, ali pogledam police i što se nudi pa ponekad i odaberem nešto ali samo ako nema pametnijih proizvoda standardnih proizvođača

  2. Opreza nikada dosta rekla bi moja baka. Da zna se dogoditi da se svašta “podmeće” pod organsko, pogotovo na tržnicama. Iz mog iskustva mogu reći da je možda najpametnije kupovati u trgovinama koje su specijalizirane isključivo za takav tip proizvoda. Osobno mogu preporučiti trgovine Bio&Bio kao best buy zbog dobrog omjera cijene i kvalitete.

  3. Kupujem proizvode eko severa i nikad mi nije žao dati nešto više novaca za takvu kvalitetu i okus.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Bad Behavior has blocked 81 access attempts in the last 7 days.

Ekološki uzgojena hrana

by Kristijan time to read: 1 min
4

Powered by <" title="gemišt" rel="follow"> http://www.kutjevo.com/hr/proizvodi/shop.product_details/8/flypage.tpl/23.html