Home / Recepti / Sv.Martin – work in progress…

Sv.Martin – work in progress…

Naslov je malo čudan, ali zapravo je na mjestu. Iako se nebavim aktivno proizvodnjom vina, niti ozbiljnijim uzgojom vinove loze(ponajviše zato jer nemam ju gdje posaditi) ipak imam malu količinu mladoga vina koje skoro svake godine uspijem proizvesti. Naravno, ništa profesionalno, niti tržišno, već potpuno amaterski i za svoj gušt.

Zašto work in progress?
E pa kako svake godine, a tako i ove godine vršim pretakanje mladoga vina. Za mlada vina prvo pretakanje je vrlo važan posao. Vrijeme i način pretakanja je za kvalitetu i dalji razvoj vina od velikog značaja. Poslije fermentacije potrebno je na vrijeme odvojiti vino od taloga, različitih materija, zatim osloboditi ga od raznih nečistih mirisa itd… Ove godine to se baš poklopilo na Martinje.

Svake godine u mjesecu studenom ljubitelji vina i vinari dolaze na svoje – mošt se pretvara u zalihu vina koje će ih razveseljavati i grijati im srca tijekom cijele sljedeće godine. Legenda kaže da je Martin, kad je imao tek nešto više od petnaest godina, jedne večeri jašući cestom naišao na Isusa prerušenog u siromaha. Vidjevši da je siromahu hladno, svoj je plašt mačem prepolovio na dva dijela i jednim dijelom ogrnuo nesretnog čovjeka. Isus mu se potom javio u snu i zahvalio mu na tom činu dobrote. Prema povijesnim podacima, Martin je rođen u IV. st. na području današnje Mađarske. Dio života proveo je u Francuskoj, a dio u Italiji. Prema očevoj želji, postao je vojnik, ali u tom je pozivu izdržao svega dvije godine kad je zatražio da ga otpuste iz vojske. Želja mu je bila postati redovnikom, ali je stjecajem okolnosti postao biskupom jednog francuskog mjesta. Usredotočio se na evangelizaciju sela i bio prisan sa siromašnima, a bogati mu nisu baš bili naklonjeni.

Blagdan Sv. Martina slavi se 11. studenoga, tri dana nakon njegove smrti. Pučko veselje uvijek je pratilo taj blagdan na Zapadu, pa je i u našim krajevima Martinje nešto čemu se mnogi vesele. Toga dana se pije se mlado vino. I tako je nastao običaj da se u nekim vinorodnim krajevima za dan Sv. Martina “krsti” mlado vino. Budući da je od davnina taj blagdan pratilo uživanje u mladom vinu, diljem Europe nastala je tradicija krštenja mošta, popraćena bogatom trpezom na kojoj se naročito ističu jela od guščjeg mesa.

Vino je već dugi niz stoljeća na samom vrhu slavljenosti među pićima, stoga ne čudi entuzijazam oko običaja i pravila vezanih uz dobru kapljicu. U kakvoj čaši se poslužuje određena vrsta vina te koja je procedura njegovog kušanja, na kojoj temperaturi se vino čuva, a na kojoj servira, uz koja jela najbolje paše bijela kapljica, a uz koja crni nektar – neka su od pitanja, ne samo za sommeliere, već i za sve ljubitelje vina boli oni amateri ili profesionalci.

Iako se još uvijek najviše govori o francuskim vinima, ponajviše zbog njihovog odličnoga marketinga i branda, Hrvatska sa svojim primorskim, dalmatinskim, istarskim i kontinentalnim područjima uzgoja autohtonih sorti vinove loze, pokazuje potencijal za uspjeh u utrci s najjačima. Prema mišljenju stručnjaka, glavni putevi ka cilju su održiva kvaliteta vina te pomno osmišljena strategija kreiranja branda. Spomenuo bih samo neke velikane hrvatskog vinarstva, a to su vinarije Degrassi iz Istre i sjajni dr. Ivica Matošević i Saints Hills Vinery koji su nedavno pokorili Ameriku sa svojim vinima.

No, nema dobrog obroka bez dobre kapljice, mnogi će reći. Ali jednako tako nije ni potpun užitak piti dobro vino ako se uz njega nema i nešto ukusno za pojesti. U tjednima kad je potrošnja vina nešto veća nego inače, svakako će dobro doći malo juhice za okrepu. Tradicionalne kombinacije su uvijek siguran pogodak, ali možda se ove godine možete odmaknuti od provjerenog i provjeriti nešto novo poput naše juhe sa sirom i šunkom.

Odlučite li ipak preskočiti juhu, zasigurno će Vam se svidjeti neko od brojnih jela na bazi mesa u kombinaciji s umakom od vina. Kakvo vino koristiti u tom slučaju? Čime podlijevati meso? Odgovor naravno nije jednostavan. Vinu kojeg odaberete ovisit će okus cijelog jela pa je zato preporučljivo koristiti vino čiji Vam bouquet i inače dobro leži, no postoje ipak neke osnovne smjernice:

Imate li u vidu neko lagano predjelo, u njega ćete najbolje ukomponirati suha i lagano slatka vina
Suho bijelo vino ili rose dobro odgovara tjesteninama te jelima s jajima.
Pripremate li povrće, opet će najbolji izbor biti lagano bijelo vino.
Ukoliko marinirate meso, i tu Vam vino može dobro doći: poneka kap alkohola u marinadi omekšat će meso i istovremeno mu dati neodoljivu aromu, samo nemojte pretjerati jer će inače meso pokupiti svu aromu i kiselost, a to nije dobro.

Vino, naravno, ne ulazi samo u slane kombinacije, već je jedan od glavnih sastojaka zanimljivih desertnih krema, a vjerojatno najpoznatiji desert s vinom u glavnoj ulozi su kruške u crnom vinu.

Recept: Potrebni sastojci

• 4 kruške
• 150 g smeđeg šećera
• 1 limun
• 400 ml crnog vina
• 1 korica cimeta
• 1 žličica škrobnog brašna
• 50 g listića badema
• tučeno slatko vrhnje

Priprema :
Kruške ogulimo, ostavimo im peteljke, a donji dio nožem poravnamo da mogu stajati. Zatim ih premjestimo u zdjelu, poprskamo sokom od limuna pomiješanim sa 100 ml vode (da ne potamne) i stavimo na stranu.

U lonac ulijemo crno vino i 100 ml vode, dodamo šećer, koricu cimeta, ostavimo da zavrije, dodamo kruške, te na laganoj vatri kuhamo 15-ak minuta. Kruške zatim izvadimo na tanjure, a 2/3 vina odlijemo. U preostalo vino dodamo škrobno brašno, dobro izmiješamo i nastavimo kuhati dok umak ne zgusne.

Gotov umak prelijemo po kruškama, a sve zajedno ukrasimo listićima badema i tučenim slatkim vrhnjem.

Share the joy
  •  
  •  
  •  
  •  

About Kristijan

Just a heavy metal fan that likes to cook :) chef @centar academia zagreb

Check Also

Sous-vide koljenica

Koljenica je zakon, jedno od onih jela koje prvo, htio ili ne htio, radiš na …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Bad Behavior has blocked 117 access attempts in the last 7 days.

Sv.Martin – work in progress…

by Kristijan time to read: 5 min
0

Powered by <" title="gemišt" rel="follow"> http://www.kutjevo.com/hr/proizvodi/shop.product_details/8/flypage.tpl/23.html