Home / Zanimljivosti / Tekući dušik u profesionalnoj kuhinji?

Tekući dušik u profesionalnoj kuhinji?

Zamolite skupinu profesionalnih kuhara da sastaviti popis kuhinjskih uređaja potrebnih za rad modernoga restorana, i izgledi su dobri da tekući dušik neće biti na popisu. Iako se primarno koristi u industriji kao tekućina za rashlađivanje, njegovu primjenu možemo pronaći u zadnje vrijeme i sve češće možemo pronaći i u restoranima, pogotovo onima više kategorije, nerijetko okrunjenima michelinovim zvijezdama. Poznati svjetski kuhari poput Hestona Blumenthala (Fat Duck), Ferana Adrie (El Bully), Richarda Blaisa (Flip) već godinama kreiraju popularne nove kulinarske kreacije upravo pomoću tekućega dušika. U zadnje vrijeme, a pogotovo u Engleskoj i SAD-u pojava takvih jela je potaknula raspravu da li je za domaću uporabu tekući dušik siguran?

Uporaba tekućeg dušika u vlastitoj domaćoj kuhinji mi čini se kao da pretjerivanje s obzirom na vrstu nesreća koje se uvijek mogu da dogoditi. Stvari se često znaju prosuti, a to kod upotrebe tekućega dušika može biti po život opasno. Oprez treba primijeniti prilikom rukovanja sa suhim ledom, dok je puno puno više zaštite potrebno za korištenje tekućeg dušika. Važno je spomenuti da bez pravilne edukacije o korištenju, te bez rukavica i zaštite za oči ni ne pomišljati na rukovanje. Tako da mi se čini da se tekući dušik i neće baš tako uskoro udomaćiti u domaćinstvu.

No uz oprezno rukovanje i pravilnu edukaciju, tekući dušik može biti jako korisna stvar u kuhinji. S njime možete napraviti malo drugačije “raviole” popunjene sa granitnim sokom od granny smith jabuka, morskom soli i iločkom graševinom – i to može služiti kao prilog na polako pečena guščja jetra. Da bi sastavili raviole, prvo pripremite “tijesto” ili omot od lista želea koji je također s aromatiziran okusom graševine. Nakon toga se smrzava punjenje u tekućem dušiku. List želea se omotava oko cilindra smrznute granite, i tako “zatvara” punjenje. Kada gost zareže u raviole, punjenje poput lava cake kolača iscuri van. Neobično da, ali i kreativno zar ne. Lijep pozdrav i sretne blagdane.

Share the joy
 •  
 •  
 •  
 •  

About Kristijan

Just a heavy metal fan that likes to cook :) chef @centar academia zagreb

Check Also

Avokado aioli

Mali zeleni i sve odusevljava. Da to je Avokado aioli. Ok ali kaj je to, …

8 komentara

 1. Kike pozz, blog ti je super ka i uvik, nisam ni zna da se otvoria novi fastfood lokal i to još u centru grada, veliki lajk, definitvno ću napraviti degustaciju burgera.

 2. Hvala na pohvalama uvijek cijenim mišljenje kolege chefa. Aha je otvorio se, ali još nisam stigao otići na burgere, morati ću ovaj tjedan ako uvatim vremena.

 3. Bio sam danas u Good Foodu, jeo sam Cezar salatu. Svi sastojci (salata, krutoni, preljev, sir) su bili dobri osim piletine. Svakako bi volio vidjeti piletu toplu a ne hladnu. Pošto se salata priprema po narudžbi, mogu pričekati još koju minutu da se piletina ispeće.

  Inače sami ambijent mi je previše sterilan no dobro očito je u modi minimalizam.

  Kad nes drugo probam javim.

 4. Hvala ti što si s nama podijelio svoja iskustva. Slažem se s tobom da bi piletina morala biti topla, pogotovo jer se brzo posuši i “odrveni” kad se ohladi.
  Ja još nažalost nisam stigao otići, trenutno mi nije usput, no prvom prilikom ću otići.

  Za interijer neznam, vidio sam ga samo na skicama, ali još ne uživo, tako da nemogu komentirati dok ne vidim na svoje oči.

 5. dana s sam jela steak salatu…..meso je bilo super porcija obilata! jos sam mogla mijenjati neke sastojke jer je djevojka koja ih radi bila ljubazna, prvi put sam tamo…ALI orasi su bili STARI i pokvarili mi fini okus salate, morala sam ih vadit van, skroz uzegli..nadam se da mi nece biti lose sad jer sam neke pojela

 6. Šteta zbog oraha, barem im je Dolac blizu. Chef mora probati sve namirnice koje ima u restoranu svaki dan više puta.

 7. Mislim da Good Food iako je novi na gastro sceni, jako brzo može potonuti zbog našeg mentaliteta. Otvorili smo novi restač, sve je super i novo i onda pad na banalnim stvarima – kvalitetne i svježe namirnice. A to bi trebao biti oslonac svakog restorana bilo brzog ili klasičnog. Nadam se da nece do toga doći jer i fast food može i mora biti kvalitetan.
  Evo, više nisam mogao držati u sebi i počeo sam blog o hrani iz moje perspektive.
  Nadam se da ce te ga posjetiti na bezrezervacije.blogspot.com.
  Kristijane ja bi da razmijenimo linkove na blogovima ako si za. Javi.

 8. Slažem se sa tobom 100%. Vrhunske namirnice ne koštaju puno, a donose ono što svakome restoranu treba, a to je dobar glas. Posebno mi je drago za još jedan takav blog na našoj sceni jer restorani moraju shvatiti da sve što rade je podložno kritiki. Na njima je samo da li će ju prihvatiti i promijeniti stvari nabolje ili ostati tvrdoglavi i potonuti. Bilo bi mi drago da razmijenimo linkove.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Bad Behavior has blocked 125 access attempts in the last 7 days.

Tekući dušik u profesionalnoj kuhinji?

by Kristijan time to read: 2 min
8

Powered by <" title="gemišt" rel="follow"> http://www.kutjevo.com/hr/proizvodi/shop.product_details/8/flypage.tpl/23.html