Home / Događanja / V-Day Menu

V-Day Menu

Svakog Valentinova na Dan zaljubljenih, parovi uglavnom odlaze van u restorane na večeru. Većina boljih i kvalitetnijih restorana je na Valentinovo doslovno puna, stoga ako niste svoju rezervaciju najavili tjedan ili par dana unaprijed moglo bi Vam se dogoditi da u željenom restoranu jednostavno ne pronađete mjesto za romantičnu večeru.

Ove godine sam bio pozvan od strane vlasnika jednoga restorana iz okolice Samobora da osmislim i realiziram jelovnik isključivo za Valentinovo. Vlasnik je imao želju da se “iskombinira” (njegova riječ) domaća i istarska kuhinja te prezentira na “moderniji” (opet njegova riječ) način njegovim gostima. Ok, rekoh. Smisliti ću nešto 🙂
Odlučio sam da će jelovnik imati pet sljedova plus mali pozdrav iz kuhinje, jer smatram da za cijenu od 440 kuna po paru gosti zaslužuju najmanje pet sljedova. Druga stvar s kojom sam se morao “pozabaviti” je bila njegovo loše i nedovoljno obrazovano osoblje. Već nakon sat vremena rada sa njima uvidio sam da oni jednostavno nisu dorasli zadatku, lakše bih odradio večeru sa grupom majmuna iz maksimirskog ZOO-a. Bože dragi, pa nisu ni znali što je semifreddo, užas. Nisam želio riskirati da nešto pođe po zlu u subotu stoga sam ih sve “degradirao” u rang perača suđa, samo da ne smetaju.Želio sam za svog sous-chefa pozvati svoga prijatelja i učenika Romana, ali nažalost broj mobitela mu je bio isključen, a email jednostavno nije prolazio. Stoga sam se okrenuo Klaudiju s kojim sam također radio. Brz je i učinkovit, razumije hranu i moje rigorozno visoke standarde. On će biti moj sous-chef.
I tako, nakon dva dana priprema i uvježbavanja konobara, stigla je subota i V-Day večera. Sve je bilo spremno. Poslužili smo:
***

Nitro gazpacho poslužen u porculanskoj zdjelici sa tostom

Započeli smo sa amuse bouche – malom zabavom za nepce ili jednostavno pozdravom iz kuhinje. Što je to amuse-bouche možete pročitati ovdje. Poslužili smo Nitro gazpacho u lijepoj maloj porculanskoj zdjelici sa hrskavim tostom. Moderan twist na inače klasično jelo, jako je dobro prihvaćen.

***

Verrine od ugora sa avokadom i grejpfrutom

Za prvi slijed umjesto neke klasične juhe koju svi poslužuju odlučio sam poslužiti verrine od ugora sa avokadom i grejpfrutom. Jednostavno, a tako ukusno i atraktivno. Lagano jelo puno okusa odličan je uvod u drugi slijed.

***

Kvarnerski škampi u cornflex korici, Beurre blanc od citrusa, krema od crne palente

Prekrasni kvarnerski škampi, stigli samo par sati prije posluživanja, vlasnik ih je dobio kao kompenzaciju. Očistili smo ih, “obukli” u cornflex koricu te lagano ispržili. Poslužili sa kremom od crne palente i beurre blancom od citrusa. Iz sale dopire primamljiv i tako poželjan zvuk, mmm.

***

Semifreddo od jogurta, prah od samoborskoga meda i mentola

Intermezzo. Mala stanka da naši gosti pročiste svoju paletu okusa ovim osvježavajućim semifreddom, koji ispao jednostavno savršen. Prah od meda i mentola sam napravio pomoću maltodekstrina i kada ga stavite u usta on vam se jednostavno otopi i dobijete neodoljiv okus osvježavajućega meda koji sa semifreddom savršeno nadopunjuje.

***

Odrezak Boškarina mariniran 48 sati, pečene zimske kruške, zapečeni krumpir, reducirani umak od samoborskoga bermeta

Odrezak prekrasnoga Istarskoga Grass fed goveda, mariniranog 48 sati u vakuumu sa svježim začinskim travama. Što više dodati na to. Sjećam se iz djetinjstva jedne kruške iz domaćega vrta koja je svake zime dala najfinije kruške. Odlučio sam pronaći te kruške na dolcu (uspjeh:-) i na maslacu ih ispeći. Ispale su apsolutno savršeno. Cijelo jelo je bio takav hit da sam dobio brdo pohvala i upita za recept. Mogu Vas obradovati da ću uskoro objavite recepte za sva jela sa V-Day jelovnika.

***

Tri dekonstruirane samoborske kremšnite

Moj desert s potpisom. Preobrazba klasičnoga i pomalo dosadnoga deserta u nešto sasvim zanimljivo i posve novo, a opet tako poznato i ukusno. Svaki zalogaj je čisti užitak. Usavršavao sam to jelo gotovo dvije godine. Ne mogu Vam puno toga otkriti, niti Vam mogu dati recept jer se ipak radi o jelu sa potpisom, ali mogu Vam reći da je desert bio savršen kraj jako lijepe i romantične večeri.

Pohvala konobarima, na trudu i zalaganju koje su uložili da bi večera prošla savršeno, te vlasniku na pozivu i podršci. Svi recepti osim deserta će uskoro biti objavljeni, te će te ih moći preuzeti.

Share the joy
 •  
 •  
 •  
 •  

About Kristijan

Just a heavy metal fan that likes to cook :) chef @centar academia zagreb

Check Also

Academia Danica

Nakon što sam teškog srca napustio Sherry’s o čemu sam pisao u prošlom blog postu …

4 komentara

 1. ides, tako slikovito si opisao ovaj semifreddo da mi se odmah jede 🙂
  jedva cekam recept

  a i ostalo zvuci predobro

 2. Hvala, uskoro budu recepti samo da ih napišem.

 3. pohvala perspektivnom majstoru koi je spreman izbaciti svako malo nešto novo!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Bad Behavior has blocked 81 access attempts in the last 7 days.

V-Day Menu

by Kristijan time to read: 4 min
4

Powered by <" title="gemišt" rel="follow"> http://www.kutjevo.com/hr/proizvodi/shop.product_details/8/flypage.tpl/23.html