Home / Zanimljivosti / Zinfandel

Zinfandel

Zinfandel – ova rajska vrsta crvenoga grožđa zasađena je danas na preko 23% ukupne površine vinograda u SAD-u a uzgaja ga više od 200 proizvođača, pogotovo u svjetski poznatom San Joaquin County. U SAD-u Zinfandel je vrlo cijenjena sorta od koje se dobivaju jaka i puna, intenzivno obojena vina, koja su izuzetno mekana i pitka, s izraženom sortnom aromom koja varira od diskretnih cvjetnih pa do snažnih voćnih mirisa, ovisno o području i regiji gdje raste.


No prava zanimljivost je njegovo podrijetlo. Naime DNA analizom utvrđeno je da Crljenak Kaštelanski i američka sorta Zinfandel imaju identičan genetski profil, odnosno da se radi o istoj sorti vina. Crljenak Kaštelanski je stara, pretežito nepoznata javnosti sorta, nažalost pred izumiranjem. Stoga i nema baš puno butelja na tržištu. Naime malo sam se raspitao kod jednoga prijatelja koji se bavi prodajom vina i dobio sam informaciju da se godišnje proizvede oko 2000 butelja, ali napominjem da je to nepotvrđena informacija.

Od ostalih zanimljivosti valja spomenuti kako postoji i “Bijeli” Zinfandel, koji je dugo vremena bio na vrhu popularnosti među američkim vinima. 1991. u SAD-u osnovana je udruga proizvođača i ljubitelja Zinfandela (Zinfandel Advocates and Producers – ZAP) čiji je cilj bila promocija sorte i samog vina, te potpora stručnim i znanstvenim istraživanjima ove sorte, pohvalno mogu reći. No i u Hrvatskoj postoji nešto slično. Naime u okolici Splita djeluje “Udruga Kaštelanski crljenak” čiji su mi tekstovi poslužili za inspiraciju ovoga blog posta.

Jedna od zanimljivosti je ta da je Zinfandel često hvaljen za njegovu sposobnost da odražava stil i umijeće vinara kao i njegov terroir.

Zinfandel u kuhanju. Pa naravno, Zinfandel je vino i to jako fino vino (barem meni) što znači da ga možete koristiti sasvim normalno u kuhanju. No imajte u vidu da je američki Zinfandel teško nabavljiv na našem tržištu i često je vrlo skup. Stoga bih preporučio vrhunsko vino “Plenković Crljenak” sa Makarskih vinograda. Isto vino planiram i sam upotrijebiti u zanimljivim kreacijama u novom jelovniku kojega pišem za jedan restoran u okolici Splita.

izvori : wikipedia , udruga Kaštelanski crljenak, blog.vino.hr
Share the joy
  •  
  •  
  •  
  •  

About Kristijan

Just a heavy metal fan that likes to cook :) chef @centar academia zagreb

Check Also

Sladoled od kajmaka

Da znam, zvuči totalno ludo, no sladoled je mrak. Neobična kombinacija plod je poremećenog  uma …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Bad Behavior has blocked 81 access attempts in the last 7 days.

Zinfandel

by Kristijan time to read: 2 min
1

Powered by <" title="gemišt" rel="follow"> http://www.kutjevo.com/hr/proizvodi/shop.product_details/8/flypage.tpl/23.html