Home / Zanimljivosti / Prix – Fixe

Prix – Fixe

Prošli put sam pisao o kreativnosti chefa i jelima sa potpisom, stoga ću ovaj malo pričati o Prix -Fixe jelovnicima. Prix -fixe doslovno znači “fixed prices”, odnosno fiksna cijena. Naime to je francuski termin koji se odnosi na limitirani jelovnik sa odabranim slijedom jelima kojima je određena fiksna cijena.Što je Prix – Fixe jelovnik ?
Najčešći oblik Prix – Fixe jelovnika je menu sa tri ili više više sljedova jela. Takav tip jelovnika najčešće uključuje predjelo, juhu, glavno jelo i desert po unaprijed utvrđenoj cijeni po osobi. Prix fixe opcija može se odnositi na samo jednu vrstu jelovnika ili više njih kao naprimjer riblji jelovnik te mesni jelovnik.Cijena ne mora nužno biti ista za sve jelovnike, tako primjerice riblji jelovnik može koštati 150 kuna dok mesni može biti skuplji ili jeftiniji. Cijena ovakvih jelovnika prije svega će ovisiti o broju sljedova kao i kvaliteti namirnice. Prix -Fixe jelovnici su inače jako popularni u Velikoj Britaniji, ali i ostatku EU dok se u SAD-u puno slabije nude.

Zašto koristiti Prix – Fixe jelovnik ?
Pa izuzetno je dobro imati takav tip jelovnika kada očekujete veliku gužvu u restoranu, primjerice za Valentinovo. Također, ukoliko imate jak promet za ručak, ovakav jelovnik može Vašim gostima dati brz i kvalitetan obrok bez pre dugoga čekanja. Time će se također pomoći kuhinji tako što će te smanjiti pritisak sa ionako prenatrpanih i loše napisanih a la carte jelovnika.

Restorani koji imaju puno prometa definitivno trebaju razmisliti o uvođenju takvog tipa jelovnika u svoje objekte, naime sa manjim i kompaktnijim jelovnikom kuhari će lakše pripremati jela a sama posluga će biti puno brža, učinkovitija i najbitnije za gosta, ugodnija. Prix menu može, čak i dapače biti ponuđen kao dodatni menu uz standardni a la carte jelovnik.

Najbolji primjer takvih jelovnika vidjeli smo na zagrebačkom Tjednu restorana, gdje su se neki pokazali a neki katastrofalno podbacili. (ne mislim na poslugu, već isključivo na kvalitetu) Također može se koristiti i u svrhu tematskih večera, naprimjer Dana tartufa ili slavonske ili ličke večeri i slično. Prix fixe menu bi se trebao mijenjati tjedno, jednostavno zato da privučete nove goste koji su žele vrhunsku večeru ili ručak po prihvatljivim cijenama.

Kako napisati Prix – Fixe jelovnik ?
Pa nema posebno određena pravila što se toga tiče. Može biti kompaktni odraz trenutnog a la carte jelovnika, može biti tematski, a može biti i degustacijski, pri čemu do izražaja dolazi kreativnost i talent chef kuhinje. Ja osobno koristim prix fixe kao degustacijski menu od 5 slijedova, često u svrhu tematski večera. Naprimjer, volim ispričati kroz hranu svoj doživljaj Istre, a za to mi prix fixe savršeno odgovara.

Inače prix – fixe menu je isprintan na kvalitetan list papira sa dovoljno velikim i čitljivim fontom. Na njemu mora biti vidljivo ime restorana i kratak opis, jedna do dvije rečenice pojedinih jela, te cijena menua po osobi. Izbjegavajte glupe slike jela, jer to uopće nije privlačno, dapače tada jelovnik izgleda kao da napisan za one najgore i najmasnije prčvarnice.

Share the joy
  •  
  •  
  •  
  •  

About Kristijan

Just a heavy metal fan that likes to cook :) chef @centar academia zagreb

Check Also

Sladoled od kajmaka

Da znam, zvuči totalno ludo, no sladoled je mrak. Neobična kombinacija plod je poremećenog  uma …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Bad Behavior has blocked 81 access attempts in the last 7 days.

Prix – Fixe

by Kristijan time to read: 3 min
0

Powered by <" title="gemišt" rel="follow"> http://www.kutjevo.com/hr/proizvodi/shop.product_details/8/flypage.tpl/23.html