Home / Edukacija / Sezona roštilja i grilla

Sezona roštilja i grilla

Roštilj, kao što će vam svaka osoba koja ga je ikad pokušala spremiti odmah reći, nije niti blizu tako jednostavan kao što se čini. Prvo morate izabrati pravi komad i vrstu mesa ili ribe, pa onda slijedi izbor začina za marinadu u kome ćete marinirati i vakumirati meso ili ribu. Nakon marinade morate znati zapaliti vatru od točno određene vrste drveta ili kombinaciju više vrsta drveta, jer svako drvo ima svoj miris i doprinosi na ovaj ili onaj način kvaliteti jela koje ćete dobiti na kraju. Kako hrana s roštilja mora biti svježe spremljena, izbor predjela mora biti maštovit, a opet lagan kako vas ne bi opteretio prije nego se vaš zubatac od dvi kile uredno ispeče. Ovisno jeste li od mesa ili ribe, uzmite salatu od sezonskoga povrća ili hobotnice za početak, a onda pogledajte šta su taj dan donijeli ribari i mesari, pa uz to dodajte malo umaka po želji.

Pri odabiru drva, izaberite… pažljivo. Što drugo da vam kažem. Provjerite je li drvo je dobro, suho i spremno za korištenje. Budite oprezni i ne koristite sljedeće : Bor; Jela; Likvidambar (Liquidambar styraciflua); Smreka; Cedar; čempres;Zašto? Pa prvo su premekana i proizvode puno katrana i smole kad se koriste. Dim dobiven od takvih drveća će upropastiti vaš komad mesa ili ribe. Ostale vrste drva će postati otrovne tek kad izgore, a u nekim slučajevima i  iznimno otrovni poput : Brijesta ; eukaliptusa ; Oleandera ; te bilo koje drvo koje je tretirano s lakovima, konzervansima ili drugim kemikalijama. Također ne upotrebljavati gljivama pokriveno drvo.

bbq

Tipovi drva za roštilj :

BAGREM – Jak zemljani okus. Često se dogodi da ima gorak okus kada se koristi sam u većoj količini. Stoga preporučujem da se miješa sa svijetlijim drvima, pogotovo voćnim drvima (breskva, nektarina jabuka), kako bi ste spriječili neželjenu gorčinu. U dobroj i pravilnoj kombinaciji se slaže sa govedinom i divljači.

CRNA JOHA – Najčešće se koristi s plodovima mora, osobito s lososom, naime johedaju odličan kompliment lakšim jelima od svinjetine i peradi.

BADEM – Ima lijep, orašasto – slatkasti okus koji se slaže iznimno dobro s gotovo bilo kakvim mesom, ali bih naglasio da je posebno dobar s piletinom i puretinom.

JABUKA – Lagano slatko, ali malo gušći voćni okus dima. Odlično se slaže sa govedinom, piletinom, pernatom divljači , te sa svinjskim kareom te pogotovo sa šunkom.

JASEN – Sa mekšim dimljenim okus i lijepe suptilne slatkoće, ovo brzo goruće drvo ide dobro s plodovima mora i govedinom,te sa svinjetinom i peradi.

BREZA – Nešto poput javora, ovo drvo dobro se slaže s lakšim jelima kao što su svinjetina i perad.

TREŠNJA – Ovo popularno drvo koristi se često u sušarama zbog svoje odlične prenosivosti, naime odlično prenosi slatkoću koja se nalazi u dimu na meso. Nema prejak miris dima stoga je prigodan za korištenje na gotovo bilo kakvom mesa, od lakših mesa, kao što su svinjetina i piletina, da težih meso poput govedine i divljači.

VINOVA LOZA – Ugodan voćni dim. Popularna vinova loza se može upotrijebiti za gotovo bilo koje meso, uključujući i crveno meso, janjetinu i divljač. No započnite pažljivo sa količinom drveta kod prve uporabe jer miris drva vinove loze može nadvladati meso.

LJEŠNJAK – daje slatki lješnjak okus jelima, a posebno se dobro slaže sa svinjetinom i piletinom.

JORGOVAN – ovo drvo proizvodi vrlo svjetli dim sa suptilnim cvjetnim aromama koji rade iznimno dobro s plodovima mora i janjetinom.

JAVOR – Lagano slatko, sa mekim i laganim neprejakim okusom dima i suptilnim tonovima javorova sirupa. Ovo drvo dobro se slaže sa svinjetinom, peradi, sirom, i pernatom divljači.

HRAST – Vrlo popularno drvo kod nas, naime iz hrastovine se proizvodi dim koji je težak i nametljiv, a konačni produkt je prepoznatljiv okus. Bilo koja vrsta hrasta može se koristiti za dimljene, ali je važno spomenuti kako bijeli hrast ima tendenciju da se bolje sagorjeva, dok je crveni hrast sklon dati više okusa, posebno svinjetini i govedini. Hrast se savršeno slaže sa crvenim mesom, veprovinom, srnetinom te ostalom krupnom divljači.

CITRUSI – Naranča, limun i grejp – Da može i to iako je kod nas praktički nemoguće nabaviti bilo koje od tih drveća.  Naime citrusi daju lijepi lagani okus dima s blagim citrusnim notama. Fantastično funkcionira sa svježom ribom i plodovima mora, te sa puretinom i piletinom.

ORAH – Koristite ovo drvo u jako manlim količinama i uvijek u kombinaciji s lakšim drvećem, najčešće voćnih vrsta. Naime ima jako težak okus dima koji nije baš poželjan. U pravilnoj kombinaciji sa voćnim drvećem sljubljuje se odlično sa  crvenim mesom i krupnom divljači.

DOPUNA TEKSTA : Tekst možete preuzeti u .pdf formatu ovdje.  Drugi dio, odnosno nastavka sage, ovaj puta o meni finim marinadama za meso možete pročitati ovdje.

Share the joy
 •  
 •  
 •  
 •  

About Kristijan

Just a heavy metal fan that likes to cook :) chef @centar academia zagreb

Check Also

Kratki savjeti VI : Chutney

Chutney je aromatičan, slatko-kiselelkast umak koji potječe iz daleke ali lude i zanimljive nam Indije. …

8 komentara

 1. Nisam nikad o tome razmišljala, super članak!

 2. Hvala. Drago mi je da ti se sviđa.

 3. A što kad nemaš gdje birati drva, a roštilj mora biti?:)

 4. Agata, slobodno upotrijebite ugljen ili brikete ukoliko niste u mogučnosti nabaviti drva. Trenutno imam jako puno posla oko novo otvorenoga hotela i nisam još stigao napisati članak o korištenju ugljena.

 5. Dosta toga nisam znao, ja sam uvijek odabrala random drvo za svoje roštilje. Jako koristan post, prebačeno u PDF na komp, zahvaljujem!

 6. Drago mi je da ti se sviđa. Lijep pozdrav.
  btw imaš odličan blog.

 7. bok,
  A ne spominjete bukovo drvo koje je najčešće u mom kraju i koristi se za roštilj, kakvo je ono?
  hvala

 8. Zahvalio bih Vam na komentaru i upitu i ujedno se ispričavam što ste ovako dugo čekali na odgovor. Ne spominjem nažalost bukvu jer sam ju jako malo koristio u dosadašnjem poslu. Također je i u mom kraju (Samobor) bukva jako česta. Iz mog iskustva, bukva se dosada pokazala odlična za dobro mariniranu svinjetinu, posebno bih istaknuo carsko meso te rebarca odojka. Bukva se pokazala i kao dobar pratitelj pilećim batcima koji su prethodno bili marinirani u timijanu, ružmarinu, kadulji i limunskoj korici.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Bad Behavior has blocked 89 access attempts in the last 7 days.

Sezona roštilja i grilla

by Kristijan time to read: 4 min
8

Powered by <" title="gemišt" rel="follow"> http://www.kutjevo.com/hr/proizvodi/shop.product_details/8/flypage.tpl/23.html