Home / Knjige / Paris 1906.

Paris 1906.

Obožavam kuharice, pogotovo od vrhunskih američkih i britanskih chefova. Domaće baš i ne iako ima kvalitetnih autora. Imam pravu malu kolekciju na koju sam potrošio pravo bogatstvo. No ne žalim ni kune jer svaka kuharica koju imam je neiscrpan izvor znanja. Osobno, do sada sam mislio kako ništa ne može zamijeniti pravu knjigu, pogotovo ne onaj poznati miris “friške” knjige. Barem sam tako mislio dok nisam pročitao prvu e-knjigu.Kao veliki ljubitelj tehnologije nisam mogao propustiti priliku da ne isprobam barem jednu e-knjigu. S obzirom da mi je kulinarstvo životni odabir smatram da je odabir kuharice kao prve e-knjige bio posve prirodan. E-knjige zahvaljujući sve većim prodorom tablet računala i e-čitača na tržište, polako ali sigurno uzimaju dio “kolača” na tržištu, tiskanim knjigama. Iz osobnog iskustva čitanje kuharica na iPadu je izuzetno ugodno, usudim se reći i lakše i ugodnije nego kod tiskanih izdanja. Izbora stvarno ima, dobro možda i ne toliko kao tiskanih izdanja, ali mislim da će prosječni korisnik biti itekako zadovoljan.Nedavno mi je jedna od takvih e-kuharica zapela za oko. Kuharica se zove “Next Restaurant – Paris: 1906”. Jedan od njenih autora je slavni američki chef Grant Achatz koji je ujedno glavni chef restorana “Next” te svjetski poznatog restauranta “Alinea” iz Chicaga. Restaurant “Next” osim što je poznat po izvrsnoj hrani, poznat je još i po svojim tematskim jelovnicima. Ova kuharica u detalje opisuje upravo jedan od tih tematskih jelovnika.
next-paris-ebook-cookbook

next-paris-ebook-cookbook

U ovoj kuharici chef Achatz želi svoje goste odvesti na kulinarsko putovanje u prošlost. U 1906. godinu kada je Pariškom gastro scenom dominirao legendarni francuski chef Georges Auguste Escoffier. I u tome itekako uspijeva. Tekstovi popračeni receptima su vrlo jasni i ako poznajete imalo francusku kuhinju ostati će te naprosto oduševljeni jelima koje chef Achatz izabrao. Dvjestotinjak fotografija nije malo, pogotovo kad se uzme u obzir da se radi o fotografijama vrhunske kvalitete. Bez obzira jeste li početnik ili iskusni chef slobodno se odlučite spremiti bilo koje jelo iz kuharice, jer ako gdje i zapnete komentari chefova i popratni video uz recepte će vam itekako pomoći. Na sitne detalje se itekako pazilo što je za svaku pohvalu.

Upravo na polju multimedije ova e-knjiga itekako profitira. Zamislite, uz recepte dolazi komentar chefa, popratni video i interaktivne slike. To je nešto što u tiskanim knjigama jednostavno ne možete imati. Druga prednost je i cijena. Naime ova kuharica košta u iTunesu samo 5$, što je otprilike nekih tridesetak kuna. I više nego povoljno pogotovo kada se uzme u obzir da bi tiskano izdanje koštalo dvadesetak dolara, ako ne i više.
Toliko me oduševio cijeli koncept da apsolutne nemam nikakve zamjerke. Izdanje je dostupno samo u iBooksu i isključivo na Appleovim uređajima, što je posve logično s obzirom na to da je Apple bio partner u razvoju ove kuharice. Što reći nego bravo za “jabuku” 🙂

Nadam se da je ovo prva u nizu kuharica chefa Achatza. Volio bih vidjeti da se njegov drugi projekt naziva “Childhood Menu” također pretoči u jednako ako ne i kvalitetnije izdanje.
Iskreno se nadam se da ćemo u skoroj budućnosti gotovo sve kuharice od poznatijih chefova, i slastičara čitati ili bolje reći doživjeti upravo preko tablet računala.

Pogledajte kratki You Tube film o Paris 1906. jelovniku.
httpv://www.youtube.com/watch?v=24DPnU4cZNg&feature=plcp&context=C322c6cdUDOEgsToPDskJ_bWKdhfurp57wd54xzVyx

Share the joy
  •  
  •  
  •  
  •  

About Kristijan

Just a heavy metal fan that likes to cook :) chef @centar academia zagreb

Check Also

Modernist Cuisine

Ako ste kojim slučajem pročitali blog post o molekularnoj gastronomiji kojega sam napisao za kolegu …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Bad Behavior has blocked 81 access attempts in the last 7 days.

Paris 1906.

by Kristijan time to read: 3 min
0

Powered by <" title="gemišt" rel="follow"> http://www.kutjevo.com/hr/proizvodi/shop.product_details/8/flypage.tpl/23.html