Home / Edukacija / Par riječi o španjolskom umaku

Par riječi o španjolskom umaku

Umak Espagnole. Kod nas poznatiji pod imenom španjolski umak jedan je od pet klasičnih francuskih umaka koje utemeljio slavni francuski chef Auguste Escoffier. Zanimljivo je to da naime iako se umak zove  španjolski, zapravo nema nikakve veze sa španjolskom kuhinjom. Legenda kaže da su španjolski kuhari koji su služili kuhajući luksuznu gozbu na vjenčanju princeze Anne i kralja Luja XIII inzistirali na tome da klasični francuski tamni umak obogate svježim španjolskim rajčicama. Novonastali umak je bio epic win među gostima, te je u znak zahvale nazvan espagnole po njima. Zanimljivo.

Radio sam s par chefova koji su espagnole umak se koristili samostalno, najčešće kao umak uz pečeno crveno meso. No ja ga osobno, čisto zbog intenzivnog okusa koji ima, najčešće koristim samo kao bazu za druge umake. Naime, umak je odlična osnova za puno poznatije izvedenice poput Demi-Glace umaka ili Bordelaise umaka. Recept za Espagnole umak sam već napisao i možete ga pronaći ovdje.

slika preuzeta sa http://packingheatcia.blogspot.com

Španjolski umak ima puno izvedenica, previše da bih ih uspio obraditi sve u ovom postu. Zato ću se osvrnuti samo na najpoznatiji od njih. Svakako najpoznatiji od njih je umak Demi-Glace. Klasični Demi-Glace priprema se tako da pomiješate španjolski umak i tamni temeljac od teletine u omjeru 1:1 i reducirate do željene gustoće,  a zatim procijedite kroz chinois (fino cijedilo)

Odlično se slaže crvenim mesom, primjerice fillet mignon preliven Demi-Glaceom, poslužen s mrkvom i pastrnjakom, te pire krumpirom je bolesno dobra kombinacija. No Demi-Glace s poširanom piletinom, ili ribom je već veliki fail jer umak u tom slučaju umjesto da upotpuni jelo on zbog svog intenzivnog nadjača glavnu namirnicu.

Share the joy
  •  
  •  
  •  
  •  

About Kristijan

Just a heavy metal fan that likes to cook :) chef @centar academia zagreb

Check Also

Kratki savjeti V. Pečenje rebarca

Danas svi ugostiteljski objekti peku rebarca. Poput ako se sjećate, kao što su nekoć pekli …

2 komentara

  1. Zelio bih pohvaliti tvoj blog. Stvarno ambiciozno i odlicno, zelim ti puno uspjeha i sto vise ovakokvalitetnih postova. Ujedno bih uputio i par prijedloga/ pitanja/ zelja 🙂 svakako odeukativne tekstove vezane uz tehnike kuhanja kao stosu odlicni tekstovi o umacima i temeljcima. Recimo savijeti gdije nabaviti neke egzoticne namirnice i zacine, i jos malo osnova molekularne gastronomije.

    Hvala na ulozenom trudu!

  2. Tnx, Dinko na komentaru. Svakako će biti više edukativnih postova jer mislim da je tako najbolje. Što se tiče nabave namirnica, pogotovo onih malo egzotičnijih, probati ću naći neke koje je ajmo tako reći lakše dobaviti kod nas.
    Biti će par tekstova o osnovama avantgarde (molekularne) kuhinja, tehnikama i pojedinim namirnicama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Bad Behavior has blocked 81 access attempts in the last 7 days.

Par riječi o španjolskom umaku

by Kristijan time to read: 1 min
2

Powered by <" title="gemišt" rel="follow"> http://www.kutjevo.com/hr/proizvodi/shop.product_details/8/flypage.tpl/23.html