Home / Razmišljanja / Povratak chefa

Povratak chefa

Nisam već duže vrijeme ništa napisao. Nije da nemam inspiracije naprotiv, imam je pregršt, jedino čega nemam dovoljno jest slobodnog vremena. Kad i nađem nešto vremena tada mi se obično i ne da baš pisat blog. Odlučio sam napisati malo drugačiji post nego li što inače pišem. Ovaj puta blog post nije striktno vezan uz kuhanje, već neka moja percepcija gastronomije.

Puno toga se dogodilo od mog zadnjeg posta. Puno dobroga, ali i lošega. Nažalost nekako mi se sve više čini da se u životu sve svodi na pluseve i minus. Nadam se da se i nije baš tako, da nije sve crno i bijelo, već da postoje i boje iz kojih izvire nova nada, nova prilika, novi dan.(govorim metaforički, bez brige nisam na drogama , ne koristim ja to.)

Ova sezona mi je otvorila oči gotovo u svim pogledima. Naučio sam mnogo toga pogotovo u vođenju posla i zamkama koje vrebaju. A vreba dosta toga vjerujte mi. Želim li imati svoj restoran i biti uspješan moram još dosta toga naučiti. No zahvalan sam na tome da nisam bahata i bezobrazna osoba kojoj se ne da ništa dokazati već potpuna suprotnost. Da imam želju za učenjem, no imam li od koga uopće i učiti ?

Naravno da imam. Život je najbolja i najteža škola. Pogotovo ako radite kao sezonski radnik. Inače samo da znate ja sam do ove godine bio stvarno veliki obožavatelj sezonskog rada. No nakon ove, kako da se izrazim a da ne budem nepristojan, “pustolovne” godine donio sam odluku da više neću baviti sezonskim radom. Nemojte krivo shvatiti moje riječi jer ja nisam ne zadovoljan ni isfrustriran već odlučan u pronalasku prave “formule” za uspjeh. Formule koja će mi dopustiti da se koncentriram isključivo na pronalazak fantastičnih začina i stvaranju elegantnijih a opet laganijih jela.

Postoji li za to šansa u Hrvatskoj. Pa iako je naše tržište jako malo možda čak i premalo u odnosu na strana tržišta gdje sam prije radio, smatram da postoji. S odličnim, svježim i neobičnim a ponajprije lokalnim namirnicama mogu se ako je chef talentiran stvoriti briljantna jela koja mogu ako budu konzistentna u svojoj kvaliteti, privući pažnju, a samim time i goste u objekt. Naravno cijene moraju biti prilagođene okruženju u kojem se nalazimo, jer vremena posluživanja u “bijelim rukavicama” su završena. Drago mi je da budućnost nisu pretenciozna mjesta sa “posh” restoranima već mali gastro-pubovi, mali bistroi koji primaju max 20 ljudi i gdje je sve podređeno postizanju što bližeg savršenstva na tanjuru.

U takvom se objektu vidim, i naravno takav objekt želim otvoriti. No put do mog vlastitog gastro-puba popločen je s još mnogo znoja i teškog rada. I da budem iskren, sretan sam zbog toga. Jer između teškog i lakog puta do ostvarivanja konačnog cilja odabrao sam teži. Upravo taj put ako ga uspijem proći, a vjerujem svim srcem da hoću, će mi bit presudan u mojoj karijeri. Vjerujem da će me učiniti jačim, pametnijim i boljim chefom negoli što sam danas.

Dosta za danas, uskoro nešto više pisanja. Za sada je bitno da se vratim tamo gdje mi je mjesto, za šparet i nastavim s radom. Jer gost zaslužuje najbolje.

Share the joy
  •  
  •  
  •  
  •  

About Kristijan

Just a heavy metal fan that likes to cook :) chef @centar academia zagreb

Check Also

Obrazovanje III.

Nedavno sam pročitao komentar po kojem jedan mladi ugledni poduzetnik kojem btw skidam kapu do …

2 komentara

  1. Dobro došao natrag. Sada se malo odmori kada je ljeto gotovo 🙂

  2. Tnx Robi, ali ništa od toga. Deveti mjesec mi je jači i od osmoga po obujmu posla. Odmarati ću u jedanaestom mjesecu kad završi sezona.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Bad Behavior has blocked 81 access attempts in the last 7 days.

Povratak chefa

by Kristijan time to read: 3 min
2

Powered by <" title="gemišt" rel="follow"> http://www.kutjevo.com/hr/proizvodi/shop.product_details/8/flypage.tpl/23.html