Home / Zanimljivosti / Japanska kuhinja – Ramen

Japanska kuhinja – Ramen

Uh što mi se jede mi se ramen. Obožavam to jelo koje polako osvaja svijet, kako i ne bi kad je delišus 😉 Ok, no što je ramen (ne remen već ramen). ramen je posvojeno japansko jelo, koje je bazirano ili na mesnom temeljcu ili ribljem. Glavni sastojci koji čine jelo koje se može nazvati ramen su kineska tjestenina, miso, soya umak, morska trava, svinjetina, piletina … ma skoro svako japansko mjesto ima svoju varijaciju istoimenoga jela. Jelo koje je popularno, ne samo u Japanu, već i preko bare ali i u nama toliko željenoj  europskoj uniji.

Kod nas je jelo i dalje nepoznato široj masi. A to je šteta, jer vjerujem da bismo mi kao narod itekako dobro prihvatili takvo jelo. Nije daleko od naše kuhinje što ga čini idealnim za reinterpretaciju. Da nemam poslovnih obaveza siguran sam da bih otvorio jedan mali bistro u kojem bi glavne zvijezde bila upravo reinterpretacije tog jela. Već vidim ramen inspiriran Slavonijom. Papreni fusion 🙂

Spomenuo sam ranije da je ramen zapravo posvojeno japansko jelo. Da naime izvorno gledajući ramen potiče iz Kine, no to nije bitno, jer ako mogu naši “veli” ugostitelji prodavati pljeskavicu pod pravo hrvatsko jelo, mogu onda i Japanci uzeti ramen pod svoje skute, zar ne. Bitno je da je skoro svakog pravog ramen jela (ima izuzetaka) kineska tjestenina glavni sastojak. Po meni ti “kineski nudli” su ključ dobrog ramena. Moraju biti dobro pripremljeni je ramen ne trpi greške kuhara. Hm možda zato se kod nas ne nude?

Spominjao sam raznovrsnost ramena i pisao kako svaki japanski grad ima svoju vrstu. Nešto poput Talijana i njihove pašte. Postoje osnovne namirnice koje se moraju poštivati, jer ne želimo izgubiti autentičnost. Pa krenimo redom.

Tjestenina (Noodles)
Priprema ove nazovimo ju “Kineske” tjestenine se ne razlikuje previše od pripreme bilo koje druge tjestenine. Ključni sastojci su pšenično brašno, sol, voda i magični sastojak kansui.
Kansui je ukratko alkalna solucija koja se može konzumirati. Ne mijenja okus namirnicama, već njihovu teksturu. Kansui ovim nudlima daje lijepu žućkastu boju i čvrstu strukturu. No s obzirom na to da kansui nije lako nabaviti kod nas, preporučujem da umjesto kansui-a upotrijebite domaća jaja i to pačja jaja.

ramen tjestenina (noodles)

Juha
Juha se radi kao i svaka druga. S temeljcem. Sada bio on riblji, teleći ili pileći to je na vama. Ok recimo da koristimo svijetli teleći temeljac. Da bi napravili juhu za ramen, osmi temeljca upotrijebiti ćemo još i shitake gljive, luk, miso i malo soya umaka. Svaki od začina koji odaberemo dati će nam jasniju sliku jela, odnosno kojim putem želimo poći.

Postoje neka ajmo tako reći nepisana pravila tipa da ramen koji se bazira soya umaku bi trebao biti prozirne smeđe boje. Ali ja baš nisam za to. ramen je jelo je podložno interpretacijama i zato je tako popularno. Stoga ne valja robovati određenim stvarima već pokušati napraviti nešto drugačije a opet poštivati koliko toliko tradiciju. Jel se slažete.

ramen 🙂

Postoje razne varijacije, pogotovo regionalne, koje se najčešće razlikuju u različitim tipovima temeljca, vrsti i teksturi same ramen tjestenine, raznim dodacima poput jaja, Nobu, shinachiku ili već ranije spomenutih shitake gljiva. No ti dodaci uvelike ovise o godišnjem dobu kao i regiji/gradu gdje se ramen sprema.

Ako idete primjerice raditi ramen iz nule, znajte da to nije nimalo lagan posao. Dapače, da bi se napravio dobar ramen potrebno je mnogo vremena provesti vježbajući i učeći na greškama, kojih vjerujte mi bit će mnogo. Najčešće greške nastaju na samoj izradi juhe koja je najbitniji sastojak dobrog ramena. Ako tu falite, možete slobodno prevrnuti teću u smeće i krenuti ispočetka. Kao što rekoh, potrebno je mnogo sati provesti ispred špahera da bi se ramen uspješno savladao. No kada ga savladate siguran sam da ćete se poput mene oduševiti dubinom okusa koje to jelo ima za ponuditi.

Share the joy
  •  
  •  
  •  
  •  

About Kristijan

Just a heavy metal fan that likes to cook :) chef @centar academia zagreb

Check Also

Sladoled od kajmaka

Da znam, zvuči totalno ludo, no sladoled je mrak. Neobična kombinacija plod je poremećenog  uma …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Bad Behavior has blocked 81 access attempts in the last 7 days.

Japanska kuhinja – Ramen

by Kristijan time to read: 3 min
0

Powered by <" title="gemišt" rel="follow"> http://www.kutjevo.com/hr/proizvodi/shop.product_details/8/flypage.tpl/23.html