Home / Zanimljivosti / Priroda i društvo

Priroda i društvo

U trenutku pisanja ovoga posta vani j najljepše godišnje doba. Jesen. Ok ne sviđa se svima, ali meni kao mladom chefu itekako se sviđa. Dolazi sezona jako lijepih namirnica koje čekam cijelu godinu. Znate već i sami da obožavam sam tražiti svoje namirnice. Divlje, prekrasno samoniklo bilje i netaknute namirnice moj su đir. Smatram se velikim pobornikom “Cook it Raw” filozofije.

Sama koncepcija “Cook It Raw” je puno više od sakupljanja kulinarskoga iskustva, to čak i nije koncept. To je filozofija,ali i način života. Susret vrhunskih avant-gardnih chefova u netaknutoj prirodi, nekoj pripizdini, bogu iza nogu, gdje u miru mogu raspravljati o prirodi, kulturi, društvu, simbiozi tradicije i inovacijama u gastronomiji. To je pokret u kojom se traži najbolji način kako potaknuti novu energiju u kuhanju gdje se Avant-Gardne tehnike sljubljuju s ekologijom. S prirodom.

No to nije lagano. Puno je prepreka. Puno teških pitanja. Što je bitno? Koja je sama srž? Da li je to živjeti i kuhati u skladu s godišnjim dobima. Poštivati regiju, kulturu i tradiciju u kojoj se nalaziš?

Pa recimo da je sve pomalo. Barem ja to tako doživljavam. No čak i ako ste kompletna osoba to vam i dalje ne garantira da će te biti uspješni. Bez autorske kuhinje ste neprepoznatljivi, a tu nastaje pravi problem. Ukoliko nemate svoj restoran, bistro ili slično teško da ćete u Hrvatskoj pronaći restoran ili hotel koji će vam dati da svoje ideje, svoje kreacije pretočite u jela. U kreativan jelovnik bez nekog uplitanja ili guranja bezveznih jela koje nemaju dodirnu točku sa stvarnošću.

Ja sam bio te sreće ove sezone i imao nevjerojatno dobru podršku od strane vlasnika i na tome njemu i cijeloj obitelji Erceg od srca zahvaljujem.

Jesen je. Ok kasna jesen, ali jesen. Prekrasni plodovi su u sezoni. Očekivao sam da pojedini “gastro” portali koje posjećujem raspišu o njima s pregršt informacija i recepata. Ali frišku figu. Zapeli su svi na bundevi. Iskoči tu tamo pokoja spomen na dunju, ali bundeva dominira. I vrganji. Prvo juha od muškatne bundeve, a sada, pazi sada kao nešto fensi i juha od hokaido tikve. Razna rižota, juhe i što sve već ne od vrganja su toliko dosadna, a mnogi od tih recepata i tehnički neispravni. Fucking hell. Nema više vlastitih sadržaja. Sada što napišu “gastro” portali preko bare to se onda ovdje kod nas reciklira. Žalosno. Još žalosnije je kada saznate da većina bundeva dolazi iz uvoza.

Ali što se može komercijalizacija je prevladala. Upravo ta komercijalizacija i “amerikanizacija” mi zadnjih par godina a pogotovo ove ide polagano na jetra. Osim dunje koju sam ranije spomenuo i čiji kompot obožavam, ima tu i drugih divnih plodova koji su domaće proizvodnje, a o njima se uopće ne govori.  Primjerice limun. Limun koji raste u Dalmaciji je naprosto divan. Aromatičan, pun soka, malo ga protrljajte i mirisi naprosto eksplodiraju. Idealni za osvježavajući “Tart od limuna”. Tu je i najljepši šipak kojega sam vidio. Pronašao sam ga, pogađate u Dalmaciji, točnije u Lozici kraj Rogoznice. Domaće stablo, nešpricano, prekrasno, a bogato anti-oksidansima.

O gljivama su već svi pisali tako da ja neću. Samo ću reći da ih ne berete ako nemate pojma što radite. Kesteni su tipični primjerak jeseni. Ima ih na svakom ćošku i jako su dobri pečeni, ali i za deserte. Imam jednu ukusnu varijantu sladoleda od kestena s kanadskim Whiskeyjem. O divljem samoniklom bilju više drugi put jer planiram jedan malo opširniji tekst popraćen slikama i savjetima. U podrumu čuvam jabuke i jesenske kruške pobrane sredinom listopada. Još uvijek su odlične. Moja zaluđenost s orašastim plodovima je legendarna.
Lješnjaci i orasi su neopjevani heroji svakog pravog pastry chefa. Umaci, sladoledi, semifreddo su toliko ukusni da bi ih svaki pravi restoran trebao imati u ponudi. Ali jebiga palačinke je lakše napraviti, zar ne.

Volio bih da “gastro” mediji obrate malo pažnje i da se saberu jer jesen je jedno od najljepših godišnjih doba s pregršt vrhunskih plodova. Okanite se više tih juha, ljudi počinje sezona kolinja(svinjokolja). Uskoro stižu kontinentalni tartufi – čvarci. Krvavice, Boudin blanc (bijele krvavice), počinje sezona sušenja kulena, špeka, šunke … doba prezvuršta, doba svinjskih nogica i iznutrica. A vi tamo o juhama i rižotima, lol.

Share the joy
  •  
  •  
  •  
  •  

About Kristijan

Just a heavy metal fan that likes to cook :) chef @centar academia zagreb

Check Also

Sladoled od kajmaka

Da znam, zvuči totalno ludo, no sladoled je mrak. Neobična kombinacija plod je poremećenog  uma …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Bad Behavior has blocked 81 access attempts in the last 7 days.

Priroda i društvo

by Kristijan time to read: 4 min
0

Powered by <" title="gemišt" rel="follow"> http://www.kutjevo.com/hr/proizvodi/shop.product_details/8/flypage.tpl/23.html