Home / Priča o ... / Priča o čaju : Gyokuro

Priča o čaju : Gyokuro

Ispričat ću vam priču o jednom čaju koji me svojom jednostavnošću, prekrasnom bojom i fenomenalnim okusom osvojio na prvu. Naime radi se o Gyokuru. “Gyokuro” je jedan od najcjenjenijih i najplemenitijih zelenih čajeva koji potječe iz dalekog nam Japana. Meni osobno, to je bez premca najbolji i najdraži čaj kojega sam do sada imao prilike kušati. Susreo sam se s njime prošle godine negdje oko jedanaestog mjeseca kada sam ga prvi put naručio iz “Kuće zelenoga čaja”.

S obzirom na to da se radilo o narudžbi iz web trgovine, morao sam pričekati par dana dok paket nije stigao (bilo je još par čajeva u paketu, ali oni nisu trenutno bitni za ovu priču). Naravno ne moram vam ni reći koliko sam svakodnevno željno iščekivao poštara.  Da bih skratio vrijeme proveo sam par sati na internetima pretražujući razno razne informacije o pravilnoj pripremi čaja. Sve u svrhu edukacije, jer s obzirom na cijenu koju gyokuro ima, ne bi bilo pametno da moj prvi gutljaj čaja bude usran nepravilnom pripremom, zar ne.

Osjećaji koji su me obuzeli kada mi je moj vrijedni i dobri poštar Damir isporučio čajeve su neopisivi. Nisam se tako osjećao još od doba djetinjstva dok sam vjerovao u Djeda Mraza. Ok, ma koga ja lažem, u djedicu još uvijek i vjerujem. Unboxing je izvršen profesionalno, u maniri YouTube profića. Pakovanje od 50 g je za prvi put sasvim dovoljno. Na pakovanju se nalazi naljepnica s uputama, kratkim opisom, sadržajem … također tu je i prigodna kvačica za zatvoriti čaj.

2013-01-28 02.37.42

Iako na internetima postoje raznorazni načini spremanja čaja, osobno sam odlučio da to nije moj đir. Nije ti načini loši, samo čemu ceremonija i nepotrebne komplikacije. Kod pripreme čaja mislim da je najbolja filozofija “Keep it simple, stupid” ali isto tako “Don’t fuck with the Tea”

Jednostavna priprema. Odlučio sam vodu skuhati do kraja, znači do 100º C, te ju pustiti da se ohladi na ugodnih 55º C. Ključna riječ – kuhinjski termometar. Tom sam vodom prelio čaj, kojega sam prethodno stavio u najobičniju cjediljku. Otkrio sam da je jedna čajna žličica na cca šalici od 3 dcl sasvim dovoljna. Još jedna stvar. Naime 55º stupnjeva i nije baš pretjerano vruće, stoga je najbolje ugrijati praznu šalicu. Samo ju nakratko ubacite u mikrovalnu.

Mojoj neizvjesnosti je napokon došao kraj. Čaj je spreman. Prvo sam primijetio boju. Boja je svjetlo zelena, prekrasna i primamljiva. Miris pak nježan, a opet ugodan . Prvi gutljaj je, blago rečeno, šok za nepce. Nisam to očekivao, majke mi. Čaj je … čaj je odličan, famozan rekli bi. Ne mogu vam to opisati, jer iskreno, ne znam kako da sreću prenesem na papir. Stoga ajmo probati ovako; Dok sam ga polagano ispijao, osjećao sam se kao da su mi na trenutak sve gluposti koje me trenutno more, jednostavno nestale a i ispred mene je beskonačno zelenilo u kojem sam se osjećao dobrodošlim.

gyokuro1

Iako je od tog trenutka prošlo je skoro tri mjeseca sjećanja na taj prvi gutljaj su “duboko urezala” u pamćenje. I drago mi je zbog toga. Danas mi svako jutro započinje gyokurom. Nije rutina, već gušt. Sada mi barem dizanje iz toplog kreveta nije tlaka.

Share the joy
  •  
  •  
  •  
  •  

About Kristijan

Just a heavy metal fan that likes to cook :) chef @centar academia zagreb

Check Also

Priča o Muštardi, Bermetu Filipec i skromnom bifteku

Zagrebački prsten, odnosno zagrebačka županija je neiscrpan izvor malih turističkih odredišta koji svojim lokalnim šmekom …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Bad Behavior has blocked 81 access attempts in the last 7 days.

Priča o čaju : Gyokuro

by Kristijan time to read: 3 min
0

Powered by <" title="gemišt" rel="follow"> http://www.kutjevo.com/hr/proizvodi/shop.product_details/8/flypage.tpl/23.html