Home / Recepti / Colt burgeri

Colt burgeri

Konjsko meso je delikatesa koja je posebno cijenjena u dalekom nam Japanu, središnjoj Aziji, Kanadi te u mnogim EU državama. Okusom vrlo sličan junetini no ipak s malo razlikom. Meni je konjsko meso izuzetno ukusno, no zbog visoke cijene koja je danas jednaka vrhunskoj teletini, nije baš komad mesa koji ćete koristiti svaki dan. No jednom u mjesec – dva svakako se isplati, pogotovo ako volite burgere. Samo meso nije mekano poput pilećeg, ok konjski biftek je, ali njegova cijena je jako visoka, oko 170 kn po kilogramu ako me sjećanje ne vara. No primjerice vratina je daleko povoljnija, meni ukusnije ali nažalost i žilavija. Predlažem stoga dugu i sporu pripremu. Najbolje sous-vide načinom kuhanja ako radite u restoranu ili kao gulaš, paprikaš i sl. za po doma.

Iako su gulaš, paprikaši i slične delikatese iznimno popularne i jako ukusne, zahtijevaju dosta vremena da se,kulinarskim rječnikom rečeno, prigotovi. A znam da mnogi kada dođu doma s posla nemaju ni volje ni namjere da robuje par sati pred špaherom. Što je posve razumljivo. Zato mi se ideja o burgerima jako svidjela. Brzo se rade,a ne morate brinuti o tome hoće li meso biti žilavo ili ne. Colt burgere radim od već ranije spomenute konjske vratine. Vrlo je ukusna i od svih komada konjskog mesa pokazala se kao najbolja za burger smjesu. Stariji kuhari govorili su mi da su znali smrznuti meso na dva – tri tjedna u hladnjači kako bi omekšalo, no osobno sam protiv bilo kakvog smrzavanja jer i dalje smatram kako je svježe meso ipak bolje i kvalitetnije.

Ok ajmo sada na pripremu burgera. Ovako, sami postupak je super jednostavan, jedino će te potrošiti vremena na samu pripremu, ali to je nažalost neizbježno. Prvo vam je potrebna konjska vratina, ja obično uzmem za sebe uzmem jedan kilogram, te stroj za mljevenje mesa koji ne mora biti onaj fancy na struju. Ja preferiram ručni rad kao što se vidi na slici. Vratinu izrežite na kockice te ju zatim dobro posolite i ostavite u frižideru oko četiri sata. Nakon što je meso odstajalo u frižideru, sada ga možete samljeti u stroju za mljevenje mesa.

Ok, tako samljeveno meso je potrebno začiniti kako bi kasnije bilo ukusno. Kao što vidite na slici koristim pleh za pečenje. Tu ću meso začiniti, solju, paprom, crvenom paprikom, ribanim češnjakom i najvažnijim začinom – svinjskom masti. Naime konjsko meso samo po sebi dosta suho i potrebne su mu masnoće koje će mu dati sočnost. Možete pomiješati uz konjsko meno i masniju junetinu, no svinjska mast je ipak jeftinija, a nama koji smo odrasli na njoj, i ukusnija. Fino smjesu zarolajte u prozirnu foliju ili aluminijsku ako vam je kao i meni ponestalo prozirne te ostavite u frižideru oko sat vremena da se smjesa stisne kako biste ju kasnije lakše izrezali.

Nakon toga burgere izrežite na željenu debljinu te ih pecite na grillu ili s obzirom na to da je sada veljača na tavi u svinjskoj masti, do željene temperature. Meni su super s pikantnim whiskey ketchupom, prženim lukom te odličnom crnom pivom.

Slike su nažalost loše jer  su fotkane mobitelom koji ima katastrofa kameru.

Colt collage

Share the joy
  •  
  •  
  •  
  •  

About Kristijan

Just a heavy metal fan that likes to cook :) chef @centar academia zagreb

Check Also

Sous-vide koljenica

Koljenica je zakon, jedno od onih jela koje prvo, htio ili ne htio, radiš na …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Bad Behavior has blocked 81 access attempts in the last 7 days.

Colt burgeri

by Kristijan time to read: 3 min
0

Powered by <" title="gemišt" rel="follow"> http://www.kutjevo.com/hr/proizvodi/shop.product_details/8/flypage.tpl/23.html