Home / Isprobano / Keramički noževi

Keramički noževi

Keramički noževi su već godinama prisutni našem tržištu i iako su puno jeftiniji od vrhunskih japanskih ili njemačkih i dalje su rijedak prizor u profesionalnim kuhinjama. Šteta, jer baš su odlični. Pogotovo za mladog kuhara koji tek počinje. Naime više manje svaki kuhar započinje svoju karijeru kao garde manger. To je entry level pozicija na kojoj vas očekuje dosta pripremnog rada. Sjeckanje voća i povrća je samo jedna od tih zadaća. No više o garde manger poziciji u drugom postu.

Keramički noževi su savršeni za sve poslove sjeckanja voća i povrća. Zbog svoje nenadmašne oštrine su fantastično precizni, a najbolja stvar jest njihova kemijska inercija s hranom. Naime neće se dogoditi da hrana oksidira niti da promijeni kemijsku strukturu kod rezanja. Također nema ni prijenosa neugodnih mirisa preko oštrice, dovoljno je samo nož kvalitetno isprati vodom. Ne morate se bojati da će zahrđati, jer se to neće dogoditi.

Na neke stvari malo pripazite. Naime nemojte keramičke noževe koristiti za rezanje kosti, smrznutoga mesa ili “pandlanja” mesa jer postoji velika mogućnost da će te oštetiti oštricu, a to bi bila zaista prava šteta. Također, nemojte ni pokušati filetirati ribu jer postoje puno bolji noževi za to, a keramički nije jedan od njih. Režite namirnice isključivo na dasci radi bolje stabilnosti i sigurnosti za vas i za nož, izbjegavajte mramor kao i rad na kuhinjskim inox površinama.

31WMM8VhxvL._SL500_SS500_

Osobno koristim dva fenomenalna japanska “Forever Ceramic” noža za kuharske poslove vezane uz povrće, voće i jaja. Slove za jedne od najboljih, a bogami tako se i ponašaju. Imam ih već godinu dana i  stvarno se ne mogu pritužiti na njih. Samo, nemojte ih nikada oštriti s običnim brusom jer ih možete oštetiti, već upotrebljavajte isključivo dijamantni brus. Održavanje je super jednostavno. Iako se mogu prati u perilici to ipak ne preporučujem. Radije ih perite ručno u vodi sa dezisanom.

Ovako u kratkim crtama vidim te noževe :

 • Ne hrđaju
 • Izuzetno su lagani
 • Vrlo su čvrsti i ne zahtijevaju gotovo nikakvo oštrenje
 • Ne koštaju previše novaca pa si ih svatko danas može priuštiti
 • Ne mijenjaju okus hrani
 • Lako se održavaju

Forever_Ceramic_Black_Nano

Share the joy
 •  
 •  
 •  
 •  

About Kristijan

Just a heavy metal fan that likes to cook :) chef @centar academia zagreb

Check Also

Patka vol1

Sjećam se još dok sam radio u restoranu Mirna u Samoboru, tada pod vodstvom dvojice …

6 komentara

 1. Ovo je pravo otkriće za mene.
  Tvoj blog.
  Predivno je znati da kod nas ima tako talentiranih,vrijednih i obrazovanih mladih ljudi .
  Bravooo

 2. Hvala ti, drago mi je da ti se blog dopao

 3. Hvala, vrlo informativan tekst.

  Mogu li se Forever noževi kupiti negdje u Hrvatskoj ili ih treba naručiti izvana?

 4. Pozdrav Marko, mogu se nabaviti u trgovini Sol i papar u Vlaškoj ulici u Zagrebu.

 5. Moj keramički nož je bio oštar par mjeseci, a nakon toga se može baciti u kantu, jer ga je nemoguće naoštriti.

 6. Ovisi o proizvođaču i načinu upotrebe, recimo moji e-ceramic su fantastični, nisam ih još ostrio niti jednom a i dalje su oštri kao britva. Kao što reko sve ovisi o proizvođaču i načinu upotrebe

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Bad Behavior has blocked 89 access attempts in the last 7 days.

Keramički noževi

by Kristijan time to read: 2 min
6

Powered by <" title="gemišt" rel="follow"> http://www.kutjevo.com/hr/proizvodi/shop.product_details/8/flypage.tpl/23.html