Home / Razmišljanja / Obrazovanje II.

Obrazovanje II.

U proteklih par mjeseci svjedoci smo prepucavanju vlade te njezinih simpatizera s crkvom i njenim istomišljenicima u vezi uvođenja seksualnog odgoja u škole. I dok svaka strana grčevito i neumorno brani svoja stajališta treba se zapitati samo jednu stvar – kamo to vodi? Osobno nemam ni pozitivno, ni negativno mišljenje vezano uz dotični predmet, jer nisam dovoljno upućen u sami program, odnosno sadržaj. Ali da vam iskreno i kažem nije me toliko ni briga.

Uvođenjem novoga predmeta u škole ne čini reformu školstva. A to je ono što je itekako potrebno. Brza i efikasna, te tržištu prilagođena reforma školstva. Pogledajte sadašnje stanje kuharskih škola u Hrvatskoj. To je jednom riječju katastrofa. Predmete koje sam pohađao u školi i koje dan danas pohađaju buduće generacije kuhara nisu uopće prilagođeni za našu struku. Slaba edukacija stvara slabi konačni proizvod, odnosno stvara mladoga kuhara koji ne može samostalno raditi i koji muku muči i s najjednostavnijim zadacima, poput rada na hotelskom doručku.(pročitaj prijašnji post)  I to je da citiram ministra Linića realna slika Hrvatske.

The_Vegetable_Chef

To nije čudno jer na predmetima poput politike i društva, povijesti, te biologije teško da ćete naučiti išta što će vam kasnije biti od pomoći u kuhinji.Ti predmeti trebali bi biti pod hitno zamijenjeni fizikom i kemijom prilagođenoj obrazovanju kuhara, te možda i najvažnijim predmetom higijenom. Ostali predmeti nisu dovoljno usko specijalizirani za našu struku. Odlaze previše u širinu, poput matematike, umjesto da se koncentriraju na osnove, poput izračuna prodajne cijene, normativa te izradu prijedloga proračuna.

Izrada normativa, proračuna prodajne cijene kao i sam rad s inventurom i stanjem na skladištu se danas odvija pomoću računala. Papir je samo za printanje. Koliko kuhara se danas zna služiti exel tablicama? Znanje rada u programima poput micros Fidelio i njemu sličnih je obavezno ako želite biti šef kuhinje jednoga dana. Nažalost ni to vas neće naučiti u našim školama. Šteta s obzirom na to da je informatika osnovnih predmeta u školi. No najveći problem je daleko praktična nastava.

Sama praksa koja bi trebala biti najvažniji dio učenja zanata, i koja bi trebala trajati najmanje jedan cijeli tjedan svedena je na to da traje dva dana, najčešće vikendom. Zar netko stvarno misli da se išta može naučiti radeći svega dva dana u tjednu? Tko zna, možda je i bolje da praksa ne traje duže, jer kada pogledam u kakve se klinci kuhinje ulaze dođe mi da se rasplačem.

Mnoge učenike sama kuharska škola niti ne zanima. Neku su to upisali bez veze, zato što nisu mogli nigdje drugdje. Velika većina njih nema niti volju niti želju, a još manje kreativnosti i želje za radom u kuhinji. No od njih ne treba odustati. Treba ih pravilno motivirati, pokazati im kako kulinarstvo može biti prekrasno. Najlakše je dignuti ruke od svega, no to nije rješenje.

Gdje je problem? Problem je u glavama ljudi, u njihovom mentalitetu. Pazite mi škole imamo, ali volju za promjenu nemamo. Zapravo se ni ne radi o promjeni, već prilagodbi tržištu kako bi nakon završetka školovanja ti mladi kuhari mogli biti samostalni u radu s osnovnim znanjem i željom za daljnje usavršavanje.

Dobri mentori su ključ kvalitetne edukacije, nažalost njih je sve manje. Ja sam imao sreće pa sam imao odličnog mentora i prijatelja, chefa Etorea Beletića kojemu sam itekako zahvalan. Mnogi nisu te sreće, nažalost.

Teško je reći da li se uopće može pronaći neko rješenje. Još teže je odgonetnuti postoji li ijedna vlast koja je spremna provesti kvalitetnu i prije svega potrebnu reformu školstva. Osobno, rješenje vidim u kvalitetnim mentorima, koji sa svojim znanjem i iskustvom mogu puno doprinijeti. Trebalo bi razmisliti i o smanjivanju broja kuharskih škola. Manje kvantitete, više kvalitete tako barem ja to vidim. Mislim da bi se s pet kvalitetnih ugostiteljskih škola i 30 solidnih restorana/hotela koji bi služili kao partneri tim školama budućim kuharima omogućila kvalitetna praksa u solidnim ugostiteljskim objektima. Možda bi se tada neke stvari pomakle na dna. Nadam se boljem sutra rekli bi naši stari, iako je realnost sasvim nešto drugačija.

Share the joy
  •  
  •  
  •  
  •  

About Kristijan

Just a heavy metal fan that likes to cook :) chef @centar academia zagreb

Check Also

Najteži odlazak

Nakon prekrasnih šest mjeseci rada na definitivno najboljem i najljepšem radnom mjestu na kojem sam …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Bad Behavior has blocked 81 access attempts in the last 7 days.

Obrazovanje II.

by Kristijan time to read: 4 min
0

Powered by <" title="gemišt" rel="follow"> http://www.kutjevo.com/hr/proizvodi/shop.product_details/8/flypage.tpl/23.html