Home / Priča o ... / Priča o chefu …

Priča o chefu …

Da budem iskren, “Bijeli tartufi zimi” je roman na koji sam posve slučajno “naletio”. Inače pokušavam biti u toku s objavama novih knjiga vezanih uz kulinarstvo jer sam veliki kolektor i mjesečno trošim na knjige više nego li što bih trebao. No svako ima svoj fetiš, zar ne. Roman je must have za svakog pravog ljubitelja vrhunske klope. No ovo nipošto nije kuharica. Iako je autorica pojedine Escoffierove kreacije toliko detaljno opisala da bi ste ih možda uz malo truda i uspjeli pripremiti kod kuće. Ali ipak radi se o romanu. Nešto poput “Faviken” knjige Magnusa Nilsona koja je više priča o uspjehu i filozofiji restorana Faviken negoli što je kuharica. Ako niste čitali, svakako preporučam. Jedini uvjet je da znate engleski jezik jer nisam knjigu pronašao na hrvatskom. No vratimo se romanu.

Ovo će definitivno biti jedan od kraćih ali i najdražih mi blog postova koji sam do sada napisao. Dugo sam razmišljao trebam li uopće što išta napisati s obzirom na to da je već toliko toga na istu temu ispisano na razno raznim portalima. Ali ima jedna knjiga, jedan prekrasan roman koji me je toliko fascinirao da moram napisati par riječi o njemu. Inače izbjegavam ljubavne romane i kupujem samo kuharice od stranih autora, većinom vrhunskih chefova. Priznajem, bio sam skeptičan u vezi ove knjige. No ipak sama spomen Auguste Escoffiera i njegov rad u vrhunskim pariškim kuhinjama dovoljna je da me odvede u knjižaru po knjigu. Ovo ipak nije recenzija knjige, jer se time ne bavim, već par riječi o knjizi koja opisuje život jednoga od najvećih i najpoznatijih chefova svih vremena – Auguste Escoffier.

Bijeli tartufi zimi

Auguste Escoffier je jedan od moj tri kulinarska heroja. Druga dvojica su legendarni chefovi Joan Rocca i Joël Robuchon. Radi se genijalnom chefu koji je prvi uveo a la carte i počeo kuhati sa sezonskim namirnicama. Poput mene, nije volio nositi kuharske kape, zvane “toque”. Doduše on ih je smatrao da ponižavaju struku, dok ih ja jednostavno mrzim.  Zaslužan je za još mnogo toga što koristimo u današnjem radu. Prozvan je potpuno zasluženo “Kuharom kraljeva i kraljem kuhara.”

Autorici Nicole Kelby kojoj sam iznimno zahvalan što je napisala ovako lijep roman u kojem prikazuje život čovjeka opsjednutoga pripremom luksuzne hrane i prekrasnim ženama. Isprepletenim odnosima, preljubima, te zanimljivom pričom roman je iz poglavlja u poglavlje vrlo zanimljiv i moram priznati da uopće nije težak za čitanje. Primjerice ubi me čitanje Game of Thrones knjiga. Knjiga nije skupa, mislim da sam ju platio oko 120 kuna, ali cijena mi ionako nije nikad ni bila bitna kada su knjige u pitanju. Uvijek se vodim onom starom uzrečicom kako je knjiga investicija a ne trošak.

Ovaj roman mnoge recenzije opisuju kao senzualnost hrane i autobiografske priče. Koliko je to istina ostavljam da sami procijenite. Meni se svidjela priča, jer nije mračna poput nekih drugih i prikazuje život vrhunskoga chefa u posve drugačijem svijetu.

Share the joy
  •  
  •  
  •  
  •  

About Kristijan

Just a heavy metal fan that likes to cook :) chef @centar academia zagreb

Check Also

Priča o Muštardi, Bermetu Filipec i skromnom bifteku

Zagrebački prsten, odnosno zagrebačka županija je neiscrpan izvor malih turističkih odredišta koji svojim lokalnim šmekom …

2 komentara

  1. Knjige obožavam, pogotovo one sa temom gastronomije. Potpuno se slažem sa tobom da je knjiga investicija, a ne trošak. Nikad mi nije problem platiti i kupiti dobru knjigu jer znam da ću je pročitati opet i opet.
    Mnogi mi kažu da je jednostavnije dignuti knjigu u knjižnici, je i ja redovno dižem knjige ali isto neke volim imati u kućnoj biblioteci 🙂

  2. Slažem se s tobom. Dobra knjiga vrijedi kao suho zlato. Dok sam bio mlađi htio sam imati vlastitu biblioteku, tada nisam imao love pa si nisam to mogao priuštiti, pa sam bio prisiljen posuđivati knjige. Danas ih samo kupujem jer kniga je nepresušni izvor informacija i trajna investicija.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Bad Behavior has blocked 81 access attempts in the last 7 days.

Priča o chefu …

by Kristijan time to read: 3 min
2

Powered by <" title="gemišt" rel="follow"> http://www.kutjevo.com/hr/proizvodi/shop.product_details/8/flypage.tpl/23.html