Home / Priča o ... / Santoku – idealan nož za početnike

Santoku – idealan nož za početnike

Već duže vrijeme želim napisati jedan opširniji post o svojim Shun noževima. Jednostavno ih obožavam. Prekrasni, vrhunski noževi, oštri poput britve i nadasve pouzdani. Ali odustao sam od toga. Bio bi to predugački post i preopsežni post. Stoga sam radije pripremio malu seriju mini postova koju namjeravam objaviti tijekom godine. Krenimo s prvim postom.

Imati vlastite noževe za svakog novog/mladog kuhara je imperativ. No profesionalni noževi poput meni najdražeg japanskog proizvođača Shuna koštaju ka svetog Petra kajgana. Kupovina pet – šest noževa od jednom financijski je praktički nemoguće osim ako niste puni love. Puno realnije je da ćete se, kao ja, jednom mjesečno isprsiti i kupiti vrhunski nož. I tako iz mjeseca u mjesec, iz plaće u plaću. Polako, ali sigurno kolekcija će vam se upotpuniti, a zadovoljstvo rasti jer su vaši novi noževi plaćeni vašim teškim, da ne kažem krvavim radom. No koji nož prvi kupiti?

Iz dosadašnjeg iskustva preporučio bih da to bude Santoku nož. Stvarno je idealan za početnike. Evo zašto. Santoku je kraći od Chef’s noža i time početniku puno lakši za rukovanje. Također Santoku nema onu tipičnu trokutastu oštricu poput Chef’s noža pa pruža veću sigurnost. Jednostavnim rječnikom, teže ćete se ubost na njega. No oprez, nož je nevjerojatno oštar, poput britve. Naime napravljen je od 32 sloja “Damask” čelika od čega je središnji sloj toga noža napravljen od V-Gold-10-čelika. Izuzetno čvrst čelik i još tome otporan na koroziju.

2013-01-11 14.55.30

Odličan je za sjeckanje, i iako za tu namjenu osobno koristim puno više Nakiri nož, Santoku će svoj posao odraditi odlično. U radu najviše ga koristim za vrijeme pripreme svog mise en place, dok za mesarske poslove koristim svoj Chef’s nož, ali Santoku se i tu itekako dobro snalazi. Dobar je za dugotrajne poslove jer drška noža koja je napravljena u obliku slova D od “Pakkawood” materijala mi je jako ugodna i ne mogu se potužiti. Čak je moj Santoku napravljen za ljevake, no meni kao dešnjaku to uopće ne smeta, dapače toliko je ugodan da ni ne primijetim razliku. Postoje nekoliko podvrsta (da se tako izrazim)  Santoku noža. Poput Santoku hollow ground, small santoku, sumo santoku te Scalloped Santoku. Ja preferiram obični Santoku.

Iako je Santoku stvarno svestran nož, katica za sve rekao bih, definitivno nije za filetiranje ribe ili “pandlanje” (čišćenje mesa s kostiju) mesa. Tu će vam biti potreban sasvim drugačiji tip noža. Nož je najbolje odnijeti kod stručnjaka na oštrenje kako ne bi slučajno oštetili oštricu, ali ako se odlučite za vlastito oštrenje, preporučujem onda da ga oštrite japanskim mokrim kamenom. Čim si nabavim kvalitetniji mobitel snimit ću kratki video kako pravilno oštriti noževe.

 

Share the joy
  •  
  •  
  •  
  •  

About Kristijan

Just a heavy metal fan that likes to cook :) chef @centar academia zagreb

Check Also

Priča o Muštardi, Bermetu Filipec i skromnom bifteku

Zagrebački prsten, odnosno zagrebačka županija je neiscrpan izvor malih turističkih odredišta koji svojim lokalnim šmekom …

2 komentara

  1. Super tekst polakoci ja krece, u kupnju nozeva pa sam se odlucio za Shan malo po malo svaki mjesec 1

  2. Tako je najbolje jer tada troškovi nisu preveliki, a malo po malo i kolekcija noževa se skupi.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Bad Behavior has blocked 81 access attempts in the last 7 days.

Santoku – idealan nož za početnike

by Kristijan time to read: 3 min
2

Powered by <" title="gemišt" rel="follow"> http://www.kutjevo.com/hr/proizvodi/shop.product_details/8/flypage.tpl/23.html