Home / Edukacija / Amuse-bouche / Amuse-gueule

Amuse-bouche / Amuse-gueule

Što je amuse-bouche? Pa amuse-bouche ili amuse-gueule je mali pozdrav iz kuhinje ili chefa, najčešće iako nije nužno, veličine jednoga zalogaja. Porijeklo jela je iz francuske kuhinje i u prijevodu bi otprilike značilo mala zabava za nepce. Kao što spomenuh ima dva naziva iako nakon par sati istraživanja sam otkrio da je ispravan termin upravo amuse-gueule. Dok je termin amuse-bouche navodno nastao i to radi eufemizma osamdesetih godina prošlog stoljeća u francuskim restoranima.

No sami termin danas i nije toliko bitan jer danas većina vrhunskih restorana u svojoj ponudi ima mali pozdrav za vas. Kvalitetniji i bolje posjećeniji restorani mijenjaju amuse-bouche vrlo često, rekao bih i na dnevnoj bazi i u skladu sa sezonom. Naime taj zalogajčić je prava prilika da vrhunski chef ili sous-chef iskaže koliko je zapravo talentiran.

Kod nas se takvo jelo najčešće naplaćuje kao couvert. Sada koliko je to ispravno procijenite sami. Osobno, smatram da to nije loše ako se radi o dobrom omjeru cijene i kvalitete. Ali ako se radi o najobičnijoj pašteti i to konzervirane tune tada je po mom mišljenju pogrešno tražiti novce za to. Ali kao što rekoh, najbolje će te procijeniti sami.

Le Meurice - Amuse bouche

Amuse-bouche se zna naći i na degustacijskim jelovnicima, posebice u avant gardnom kuhanju kao lagani uvod okusima kompleksniji degustacijski jelovnik. No to ne mora biti kompleksno jelo. Primjerice u konobama to može biti jedna fina tapenada od domaćih maslina, s friško pečenom pogačom i čašom dobroga vina. Jednostavno, a opet ukusno i prigodno, zar ne. U Zagorju, to može biti umanjena porcija pečenih štrukli s domaćim tudumom, pardon vinom.

U vrhunskim restoranima, pogotovo onima koji su nagrađivani sa Michelinovim zvjedzicama amuse-bouche često bude napravljen toliko ne bih rekao teško, već toliko kompleksno za pripremiti da nerijetko bude potrebna zasebna radna stanica da bi se jelo pripremilo po visokim standardima kakve zahtjeva . Chef Vongerichten je rekao kako je amuse-bouche najbolji način da dobar chef izrazi svoje velike ideje o hrani u jednom malom zalogaju. Mogu reći da se potpuno slažem s njime.

Share the joy
  •  
  •  
  •  
  •  

About Kristijan

Just a heavy metal fan that likes to cook :) chef @centar academia zagreb

Check Also

Kratki savjeti VII – BBQ umak

Nastavljamo seriju kratkih savjeta ovim putem sa par recepata za bbq umak. Na internetu ako …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Bad Behavior has blocked 81 access attempts in the last 7 days.

Amuse-bouche / Amuse-gueule

by Kristijan time to read: 2 min
0

Powered by <" title="gemišt" rel="follow"> http://www.kutjevo.com/hr/proizvodi/shop.product_details/8/flypage.tpl/23.html