Home / Edukacija / Izračun prodajne cijene

Izračun prodajne cijene

Kuhari i rad u proračunskim tablicama nikako ne idu zajedno. Nažalost, to je vjerovali ili ne surova stvarnost. Nisu kuhari krivi, bar ne sasvim. Naime to se u školi ne uči. Istina uči se kako složiti normativ i izračunati prodajnu cijenu, no ne na računalu već olovkom i papirom, što je, složit ćete se, zastarjeli način rada. I rekao bih ne efikasan. Puno vremena se izgubi, a sami rezultati ne rijetko budu netočni. Kada radite izračun prodajne cijene za puno jela, primjerice više od četrdeset, jednostavno se pogubite u računanju, i ne svjesno pogriješite. Općenito je apsurd imati više od 15 – 20 jela na jelovniku, iako znam neke restorane koji imaju i preko stotinu jela na karti, a realno otprilike dvadesetak i to osrednjih stvarno mogu pripremiti. Rad u proračunskim tablicama je nešto što se mora uvesti u kulinarske škole pod hitno, kako ne bi dobili kuhare koji ni inventuru ne znaju složiti i voditi bez papira i olovke.

Ok, radio bih na računalu, ali ne znam kako. Najteže je započeti jer je puno nepoznanica. najčešće pitanje koje dobijem od kolega je u kojim se to programu radi. Ima više programa za rad, neki poput Microsoft Officea Exel se moraju platiti, odnosno kupiti da bi bili legalni za korištenje, drugi poput LibreOffice Calc su besplatni i jednako kvalitetni. Osobno ja koristim Google Disk radi toga što su mi svi podaci dostupni na više uređaja i mogu ih obrađivati preko bilo kojeg računala, tableta ili smartphonea. Što je korisno ako ste kao ja stalno u pokretu.

Današnju kratku demonstraciju kako izračunati prodajnu cijenu, napravit ću upravo preko Google Diska. Za početak jedno ultra lagano i svima poznato jelo. Palačinke sa sladoledom. Zašto baš to jelo. Pa zato što ga skoro svaki restoran ima u ponudi, što znači da je većina kuhara dobro upoznata s njegovom pripremom i stoga ne moram pisati recept.

Kao što znate u ugostiteljstvu za pripremu hrane koriste se normativi materijala, koji nam kazuju koliko čega, tu mislim na vrstu i količinu namirnice, moramo dodati i staviti po unaprijed propisanom receptu. Ako radite u hotelima s rigoroznom inventurom, držite se strogo normativa da vam kasnije ne bi odbili manjak od plaće. Ok. Znači da bismo izračunali prodajnu cijenu moramo biti upoznati sa sljedećim stavkama :

  • Broj jela – u ovom slučaju radit će se o deset porcija,
  • Normativu
  • Nabavnoj cijeni namirnice ili materijala
  • Metodi kalkulacije

Kalkulacija se najčešće vrši ili pomoću marže ili pomoću udjela troškova. E sada, sama visina marže ovisi o politici same tvrtke. Tu predlažem oprez jer oni koji imaju prevelike marže, a namirnice lošije kvalitete, vrlo brzo propadnu. No pazite da nemate ni premalu maržu, jer marža je tu da pokrije režije, plaće. doprinose, plaćanje računa prema dobavljačima, spomeničke rente i ostale namete. Najbolje je imati varijabilnu maržu koji čete po potrebi podizati ili spuštati u skladu s cijenom namirnica ili poreznim olakšicama.

Pripremio sam za vas već gotovi primjer tablice iz koje uz malo truda možete pohvatati sve konce. Nije teško, bitno je da imate sve potrebne podatke.

tablica2

Za početak nacrtajte si ovakvu tablicu. Kao što vidite najvažnije i vjerojatno najteže će vam biti savladati formule koje nisu komplicirane, ali kada imate milijun stvari na pameti tko to onda pamti. Formula za cijenu utroška se računa tako da u njegov prazan redak upisujete formulu =SUM(Cxy*Dxy). Jednostavno rečeno, Količina puta Jedinična cijena jest Cijena utroška. Pri čemu treba xy zamijeniti s odgovarajućim brojem vodoravnog retka Količine i Jedinične cijene. U mom slučaju to je izgledalo ovako =SUM(C11*D11).

cijena utroška

 

Nabavna cijena se računa tako da unesete formulu =SUM(Exy:Exy). Odnosno da tablica zbroji sve stavke iz cijene utroška. U mom slučaju formula je glasila =SUM(E11:E18). S time da je E11 gledajući okomiti tablicu Cijene utroška početak ili vrh, a E18 kraj, odnosno donji dio tablice (označeno zelenom bojom).

nabavna cijena

 

Za maržu ćemo reći da iznosi 150%. Da bismo nju izračunali potrebno je primijeniti sljedeću formulu =SUM(Exy:Exy)*1,5. Primjerice da vam vlasnik/direktor kaže da marža mora biti manja, primjerice 85% tada ćete *1.5 zamijeniti sa *0,85. Kužite Znači marža bi se tada računala =SUM(Exy:Exy)*0,85. Naravno xy je potrebno zamijeniti s odgovarajućim brojem redaka.

Marža
Kao što vidite na slici na moju nabavnu cijenu od 29,68 kuna, marža bi iznosila 44,53 kune. Prodajna cijena tako bi glasila =SUM(Exy:Exy) odnosno bila bi zbroj Nabavne cijene i Marže. PDV koji iznosi 10 % za ugostiteljstvo računa se istom formulom kao i marža, dakle =SUM(Exy:Exy)*0,10. Prodajna cijena s PDV-om je točka na i, odnosno Zbroj nabavne cijene, marže i PDV-a u mom slučaju je =SUM(E21:E22)+E24 .

cijena s pdv-om
Znači da bi dobili prodajnu cijenu za jednu porciju je potrebno je Prodajnu cijenu s PDV-om podijeliti s brojem deset. Zašto brojem deset. Zato što ste napisali normativ za deset osoba. Da je bio u pitanju normativ za recimo četiri osobe tada biste prodajnu cijenu s PDV-om djelili s brojem četiri, kužite. Moja prodajna cijena iznosi osam kuna i šesnaest lipa, što možemo zaokružiti na lijepih osam kuna. Toliko za sada da vas više ne zamaram jer je blog post ionako prevelik. Nadam se da sam dovoljno jasno neke stvari pojasnio, ako nisam slobodno ostavite komentar.

Ovdje možete pronaći orimjere tablice u .xslx(Microsoft Office) , .ods(libreoffice) ili .pdf formatu ako samo želite pogledati primjer tablice.

Share the joy
  •  
  •  
  •  
  •  

About Kristijan

Just a heavy metal fan that likes to cook :) chef @centar academia zagreb

Check Also

Kratki savjeti VI : Chutney

Chutney je aromatičan, slatko-kiselelkast umak koji potječe iz daleke ali lude i zanimljive nam Indije. …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Bad Behavior has blocked 81 access attempts in the last 7 days.

Izračun prodajne cijene

by Kristijan time to read: 5 min
0

Powered by <" title="gemišt" rel="follow"> http://www.kutjevo.com/hr/proizvodi/shop.product_details/8/flypage.tpl/23.html