Home / Knjige / Modernist Cuisine

Modernist Cuisine

Ako ste kojim slučajem pročitali blog post o molekularnoj gastronomiji kojega sam napisao za kolegu Robija na blogu Hedonist385.in mogli ste pročitati i zaključiti da se radi o izuzetno opširnoj temi o kojoj se može danima pisati. Da bi pobliže shvatili tu tematiku potrebna je edukacija, vježbanje i praktični rad. Nažalost nekih posebnih tečajeva, barem koliko ja znam, nema. Možda nemate priliku stažirati ili raditi u nekom restoranu koji se bazira na modernističkoj avangardnoj kuhinji. No nemojte da vas to obeshrabri. Upravo zato postoje knjige. Siguran sam da ste već čuli za izraz da je knjiga najbolja investicija u znanje, i moram vam reći  da se s tom izjavom itekako slažem.

Modernist Cuisine je zapravo skup od pet vrhunski napisanih knjiga. Autori Dr. Nathan Myhrvold, Chris Young i Maxime Bilet toliko su detaljno i opširno objasnili sve tehnike avangardne kuhinje da čak i ako se nikada do sada niste susretali. Na tome im veliko hvala od mene, pogotovo dr.Myhrvoldu bez čije upornosti i vizije ovih knjiga ne bi vjerojatno bilo . Jer malo je knjiga, pogotovo od vrhunskih chefova, poput ove, koje vam otkrivaju sve detalje.

ff_myhrvold3_f

Možda je malo nezahvalno ovo reći, ali knjige su po mom skromnom mišljenju preskupe. Nemojte me krivo shvatiti, i dalje ju smatram enciklopedijom avangardne kuhinje no cijena od 400 funti baš i nije ugodna za novčanik. Na sreću, ja sam svoj primjerak svih pet knjiga nabavio preko jednoga kolege s kojim sam jedno vrijeme dijelio kuhinju u Londonu. Njemu se knjige nisu svidjele, tako da sam ih ja na kraju platio puno povoljnije, a to što su knjige second hand meni uopće ne smeta.

Knjige su na svoj jedinstveni način podjednako znanstveno štivo i punokrvna kuharica s oko tisuću i petsto recepata. Kvaliteta fotografija je stvarno vrhunska, posebice “presjeci” određenih namirnica ili radnji.  Sami tekstovi su istovremeno toliko dosadni i naporni da ponekad želite baciti knjigu u zid, ali istovremeno fascinantni jer čitate i učite nešto za što ste mislili da nije moguće. Eye-opening rekli bi Ameri. Ima dosta recepata koje je potrebno par puta pročitati da bih ih stvarno razumjeli. Neki recepti su mi na kraju bili toliki “mindfuck” da nisam uopće skužio što je zapravo pjesnik htio reći. Kasnije tek, u četvrtom svesku sam zapravo shvatio o čemu se radi.

knjiga

Lagao bih vam da kažem da sam ih uspio sve do kraja pročitati. Nisam. Trenutno sam na četvrtoj knjizi i ono što vam mogu reći ili savjetovati je da ih čitate od korice do korice, počevši od prve knjige pa sve do zadnje, odnosno pete. Sve je dobro povezano i ako preskačete određena poglavlja možete dosta toga propustiti.

ff_myhrvold7_f

Za kraj knjige bih preporučio svima koje zanima avangardna kuhinja posebno kuharima koji su željni daljnje edukacije. Naravno pod uvjetom da znate dobro čitati i razumjeti tekst napisan na engleskom jeziku. Prijevoda, barem za sada nema, a dali će ga uopće biti, nebih vam znao reći. Također, veliko sranje je to da ih ne možete ni kupiti u našim knjižarama, već preko Book Depository ili Amazona ili slične online knjižare.

Share the joy
  •  
  •  
  •  
  •  

About Kristijan

Just a heavy metal fan that likes to cook :) chef @centar academia zagreb

Check Also

The Better Bacon Book

Nedavno je Apple predstavio novi iPad. Nisam Apple fanboy no s obzirom kako mi je …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Bad Behavior has blocked 81 access attempts in the last 7 days.

Modernist Cuisine

by Kristijan time to read: 3 min
0

Powered by <" title="gemišt" rel="follow"> http://www.kutjevo.com/hr/proizvodi/shop.product_details/8/flypage.tpl/23.html