Home / Edukacija / Osnovna škola – Mirepoix

Osnovna škola – Mirepoix

Žalosno za reći ali stvarno nisam već duže vrijeme napisao neki edukativni post. Ako me pamćenje dobro služi zadnji edukativni postovi bili su o temeljnim francuskim umacima. Moram priznati da je prema statistici ta tema, uz post o temeljcima jedna od najčitanijih na blogu. S obzirom na to da su zadnji takvi postovi bili su o francuskim temeljnim umacima, današnji post bit će o osnovnim francuskim tehnikama sjeckanja povrća. Također, ove će poput postova o Shun noževima, radi lakše preglednosti, biti ciklus mini postova. Prikladno, s obzirom na to da sam se u prošlim postovima dosta opširno pisao o vrhunskim kuharskim noževima.

Da bi napravili neko jelo potreban vam je dobar Mies en Place. Primjerice, kod kuće se dosta kuhaju različita ukusna variva, poput meni osobno najdraža kisele repe ili variva od bundeve. Da bi takva jela kvalitetno započeli potrebno je prvo pripremiti mirepoix. Mirepoix je osnovna kulinarska tehnika koja pogađate porijeklo vuče iz francuske kuhinje.  Prvi put se spominje u 19. stoljeću, a danas je gotovo nezaobilazan korak u pripremanju hrane. Ali ne brinite, mirepoix nije ništa strašno, ništa preteško za napraviti.

mirepoix-chopped1-1

Mirepoix je kombinacija na kockice sjeckanog luka, mrkvice i celera. Osobno koristim sljedeće proporcije 2:1:1 ili jednostavno rečeno, pedeset posto luk, dok mrkvu i celer u proporcijama od dvadeset pet posto. Osim u varivima, mirepoix se koristi i raznim umacima i juhama radi finijeg ukusa. Primjerice, fantastično će obogatiti ajngemahtec. Klasični francuski mirepoix se gotovo uvijek dodaje na vrući maslac, dok se primjerice talijanski soffritto dodaje na maslinovo ulje.  Također soffritto često sadrži češnjak i mladi luk.

Važno je spomenuti da ako koristite Mirepoix u tamnom temeljcu, potrebno je prethodno povrće lagano karamelizirati radi boje i okusa, dok za svijetli temeljac to nije potrebno. S mirepoix se možete igrati kako želite. Ako ne volite okus celera, možete koristiti korijen peršina. Nadam se da ste shvatili kako je mirepoix jako jednostavan i koristan te da ćete ga koristi puno češće u vašim jelima jer stvarno daje jako ugodan okus jelima. Nedavno sam napisao post o molekularnoj gastronomiji za Robija s bloga Hedonist385 pa ako vas zanimaju takve teme navratite do njegovog bloga i bacite oko.

Share the joy
  •  
  •  
  •  
  •  

About Kristijan

Just a heavy metal fan that likes to cook :) chef @centar academia zagreb

Check Also

Kratki savjeti V. Pečenje rebarca

Danas svi ugostiteljski objekti peku rebarca. Poput ako se sjećate, kao što su nekoć pekli …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Bad Behavior has blocked 81 access attempts in the last 7 days.

Osnovna škola – Mirepoix

by Kristijan time to read: 2 min
0

Powered by <" title="gemišt" rel="follow"> http://www.kutjevo.com/hr/proizvodi/shop.product_details/8/flypage.tpl/23.html