Home / Isprobano / Shun – Chef’s nož

Shun – Chef’s nož

Ok nastavljamo tjednu mini – seriju postova o mojim najdražim Shun noževima. Prošli sam put napisao blog post o Santoku nožu kojega definitivno smatram najboljim za svakog početnika. Prema reakcija na Twitteru te fejsu, post vam se jako svidio, što mi je izuzetno drago i veliki poticaj da nastavim dalje pisati. Nakon što ste se nabavili Santoku kao svoj prvi nož, sljedeći koji bi vam trebao u vašoj kolekciji je Chef’s nož. Chef’s nož je kao što mu samo ime kaže chefov nož, nož kojim mnogi zapadni kuhari ponajviše rade. Ja ga jednostavno obožavam.

Moja igračka je Shun 8-inčni Chef’s nož kojega posjedujem već dvije godine i koji se nebrojeno puta dokazao u radu. O njegovoj oštrini imam samo riječi hvale. Naime oštrio sam ga samo jedanput, prije otprilike deset mjeseci i od tada je i dalje oštar kao britva. Naime razlog te oštrine je što je nož napravljen od 32 sloja “Damask” čelika od čega je središnji sloj toga noža napravljen od V-Gold-10-čelika. Izuzetno čvrst čelik i još tome otporan na koroziju.

Iako Chef’s nož možete nabaviti u većim ili ako volite manjim dimenzijama otkrio da mi osobno osam inča najbolje odgovara. Treba biti oprezan u rukovanju s nožem jer za razliku od Santoku noža, Chef’s ima špicu na koju se i nije teško ubosti. Doduše još mi se to nije dogodilo, no svejedno treba biti jako oprezan.

2013-01-11 14.55.41

S ovim nožem stvarno možete raditi u kuhinji skoro sve. Za obradu mesa, a pogotovo većih količina mesa, poput pola janjeta ili svinjskih polovica čija je obrada u Samoborskim krajevima izuzetno popularna poslije “dana republike” Chef’s nož u suradnji sa pandlerom je dobitna kombinacija. No bez obzira radili s povrćem, mesom bilo kojom drugom namirnicom, ako imate kvalitetnu marku noža, nemojte njime pokušati presjeći kosti. Oštetit ćete oštricu koju ćete kasnije morati popravljati prilikom oštrenja. Za to postoji sjekira koju možete kupiti čak i u ponekim trgovinama s alatom.

I dok Santoku nije uopće nož za filetiranje ribe, moram vam reći da sam s Chef’s nožem preko ljeta uspio bez poteškoća isfiletirati gofa. Ista stvar je bila i ove zime s lososom. Sumnjam da bi baš glatko išlo filetiranje manjih primjeraka orade ili brancina. Poput Santoku noža, Shunov Chef’s nož je odličan je za dugotrajne poslove jer drška noža koja je napravljena u obliku slova D od “Pakkawood” materijala mi je jako ugodna i ne mogu se potužiti. Čak je moj Shun napravljen za ljevake, no meni kao dešnjaku to uopće ne smeta, dapače, toliko je ugodan da ni ne primijetim razliku.

Nakon prošloga blog posta bilo je puno upita koliko zapravo koštaju ovi noževi. Pa, nisu jeftini. Ali ne koštaju ni kao Svetog Petra kajgana. Cijene variraju ovisno o proizvođaču kao i trgovini gdje kupujete noževe. Primjerice ja svoje noževe kupujem u trgovini Sol i papar. Ali mogu se naći i na internetu. Samo ja volim popričati s ljubaznim osobljem. U principu sve ovisi o tome kako na to gledate. Kvalitetan nož vam je poput dobre knjige, odlična investicija. I ako se dobro brinete o njemu i ne date ga nikome da radi s njim gluposti koje ne bi trebao, može vam stvarno jako dugo trajati. Uostalom puno veći problem je dostupnost određenih modela na našem jako malom tržištu.

Share the joy
  •  
  •  
  •  
  •  

About Kristijan

Just a heavy metal fan that likes to cook :) chef @centar academia zagreb

Check Also

Patka vol1

Sjećam se još dok sam radio u restoranu Mirna u Samoboru, tada pod vodstvom dvojice …

One comment

  1. može li mi netko reći koja je razlika između wasabi black kai shun noževa i ostalih pošto vidim da su puno jeftiniji

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Bad Behavior has blocked 81 access attempts in the last 7 days.

Shun – Chef’s nož

by Kristijan time to read: 3 min
1

Powered by <" title="gemišt" rel="follow"> http://www.kutjevo.com/hr/proizvodi/shop.product_details/8/flypage.tpl/23.html