Home / Isprobano / Yanagi-ba-bōchō & Nakiri bōchō

Yanagi-ba-bōchō & Nakiri bōchō

Nakon postova o Santoku i Chef’s noževima danas ću u kratkim crtama upoznati sa dva malo neobičajna noža. Prvi od njih je Nakiri bōchō ili skraćeno Nakiri. Nakiri je tradicionalni japanski nož za namijenjen za sjeckanje povrća. Radi se o nožu ne tipičnog izgleda. Naime, nož nema klasičnu oštricu poput drugih noževa što je u jednu ruku prednost jer ga čini izuzetno sigurnim za rad. Pogotovo za početnike i one koji jednostavno traže dobar nož za primjerice sjeckanje luka a ne žele ili već imaju keramički nož.

Moj Nakiri je kao i cijela moja kolekcija ili ansambl noževa, Shun marke. Imam ga već par mjeseci i moram priznati da sam se do sada u potpunosti na njegov način rada navikao. Gledajte na njega kao na umanjenu sjekiricu, idealnu za povrće, voće i sl. Ali nipošto ga nemojte koristi na smrznutim proizvodima ili njime probati presjeći kosti. Budete li to radili uništit ćete njegovu tanku oštricu.

Sama oštrica je brutalno oštra. Toliko je oštra da umjerenu svakodnevnu primjenu, Nakiri nož još nisam morao oštriti. Naime razlog te oštrine je što je nož napravljen od 32 sloja “Damask” čelika od čega je središnji sloj toga noža napravljen od V-Gold-10-čelika. Izuzetno čvrst čelik i još tome otporan na koroziju.

2013-03-09 01.06.33

Shun Classic Nakiri

Sljedeći je nož dosta neobičnog, gotovo zen izgleda. Rekao bih pravi Japanac. Zove se Yanagi-ba-bōchō ili skraćeno Yanagiba. Dolazi u Shun Pro seriji koja je malo skuplja od Shun Classic serije. Za što ga koristiti? Ako volite raditi razna sashimi, sushi, crudo ili carpaccio jela nož je idealan za to. S obzirom da je oštar poput britve moći ćete ribu ili komad junetine izrezati tanko poput papira bez potrebe da namirnice prethodno smrznete. Znamo da smrzavanjem određenih namirnica te namirnice gube na kvaliteti. Zato je svježe uvijek najbolje.

Yanagiba je prilično dugačak nož, tradicionalno naoštren je samo na jednoj strani kako bi se osigurala izuzetna oštrina koja je potrebna kako bi nož doslovno klizio kroz ribu ili meso sa vrlo malo mogućnosti da tu istu namirnicu prilikom rezanja ošteti. Poput Nakiri noža upotrebljava isti tip čelika za oštricu kao i PakkaWood dršku u obliku slova D.
Jednostavno rečeno nož je remek djelo, kako izgledom tako i oštrinom. Ukoliko ih želite kupiti noževe možete pronaći u trgovini “Sol i papar” u Zagrebu ili na službenoj Shun internet stranici.
yanagiba

Shun Pro Yanagi-ba-bōchō

Share the joy
  •  
  •  
  •  
  •  

About Kristijan

Just a heavy metal fan that likes to cook :) chef @centar academia zagreb

Check Also

Giblors odjeća

Inače sam veliki  ljubitelj Tibard kuharske odjeće. Sjećam se svoje prve uniforme kupljene još davne …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Bad Behavior has blocked 81 access attempts in the last 7 days.

Yanagi-ba-bōchō & Nakiri bōchō

by Kristijan time to read: 2 min
0

Powered by <" title="gemišt" rel="follow"> http://www.kutjevo.com/hr/proizvodi/shop.product_details/8/flypage.tpl/23.html