Home / Razmišljanja / Uigranost tima

Uigranost tima

Prije par dana otišao mi je jedan jako dragi kolega. Nije htio, iz razloga u koje ne želim ovdje ulaziti, više raditi. Meni osobno bilo je zadovoljstvo raditi s njime. U konačnici smatram ga prijateljem i definitivno ćemo ostati u kontaktu. Tko zna možda u budućnosti i postanemo opet kolege. Njegov odlazak me ponukao na razmišljanje i na jedno jako dobro pitanje. Kako to da kod nas u hrvatskoj tako malo restorana ima dobro uigrani tim koji već par godina radi kontinuirano zajedno? U čemu je problem? Često se čujem sa svojim kolegama chefovima, kuharima i konobarima koji rade po drugim restoranima što u Zagrebu što u Dalmaciji i kod njih je situacija, nažalost ista.

Personal se prečesto mijenja po mom mišljenju. Ok priznajem, ima stvarno loših radnika koji misle da je biti kuhar ili konobar jako lako i da to može baš svatko. Pazite kada date oglas za posao da tražite radnike računajte da će vam takvih biti oko 50-60 %. Ima onih koji smatraju da je dovoljno jednom ići u ugostiteljsku školu, zatim provesti deset – dvadeset godina u nekoj prćiji, gdje po cijele dane okreću ćevape i pljeskavice ili čitaju novine i misle da su popili svo znanje ovoga svijeta i da su odmah dva ako ne i tri puta bolji od drugih. A u realnosti vjerovali vi meni ili ne, oni ni ne znaju jaje na oko ispeći kako se spada, a da im ne bude ili sirovo ili reš pečeno.

Takvi kada se jave na oglas, pazite sad, misle da su i “prekvalificirani” odnosno predobri za određenu funkciju pa čak i bolji i od aktualnog chefa. Strašno znam, ali na svu sreću ta “bolest” zahvaća samo starije kuhare, a njih ionako najbolje izbjegavati, jer se s njima teško možete dogovoriti da naprave određenu stvar kako vi kao chef ili vlasnik želite da se to napravi.

Osnova svakog dobrog restorana je snaga njegovog tima, ili bolje rečeno uigranost. Da bi stvorili dobar tim u startu je potrebno prvo i osnovno pronaći dobroga chefa. Nekoga kome vjerujete da će svoj zadatak obaviti kako treba. On treba pronaći mlade ambiciozne kuhare s osnovnim znanjem koje on zatim preko rada i programa mentorstva mora dalje educirati i otvarati im nove poglede u svijetu gastronomije. Mlade zaljubljenike u kulinarstvo koji nažalost nisu imali prilike od početka svoje karijere naučiti zanat kako treba i u skladu s vremenom u kojim živimo.

To nije lagan posao, ali nije ni nemoguće. Problem je što danas svi ugostitelji žele gotovi proizvod, a nažalost nitko nije spreman ili ne želi uložiti novaca i vremena u stvaranje takvog kadra. Po meni to je baš bez veze. Ja osobno bih radije besplatno ostajao poslije posla, koliko god da treba i prenosio znanje koje sam stekao radeći vani, mlađem osoblju. Jer kada obrazujete mladog kuhara vi ga zapravo podešavate da radi onako kako vama to odgovara. Pa ako vam se jelovnici kao primjerice meni često mijenjaju taj kuhar ili kuharica će se lakše tome prilagođavati i postupno će to prihvatiti kao najnormalniju stvar. Dok će stariji kuhar stalno prigovarati iliti žugati zašto ne bi bio samo jedan meni.

Nema ništa gorega za nego kad se uhvati neka predosadna rutina koja se iz dana u dan ponavlja. To ubija kreativnost ali i volju za radom. Žuganje “najradije bi spavao”; “ne radi mi se baš danas” itd je nešto što se ne smije ćuti na kuhinjskim hodnicima. To je kontraproduktivno. Mora se vidjeti osmijeh i ćuti pitanje “chefe što danas novoga radimo” i “što ćemo danas novoga naučiti raditi”. Iz moga iskustva to se može postići jedino ako se od početka nađu dobar chef i mladi tim željan učenja. Tada treba samo što više zajedno raditi, zajedno učiti. Pa makar i na greškama.

Share the joy
  •  
  •  
  •  
  •  

About Kristijan

Just a heavy metal fan that likes to cook :) chef @centar academia zagreb

Check Also

Obrazovanje III.

Nedavno sam pročitao komentar po kojem jedan mladi ugledni poduzetnik kojem btw skidam kapu do …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Bad Behavior has blocked 81 access attempts in the last 7 days.

Uigranost tima

by Kristijan time to read: 3 min
0

Powered by <" title="gemišt" rel="follow"> http://www.kutjevo.com/hr/proizvodi/shop.product_details/8/flypage.tpl/23.html