Home / Isprobano / Crni čaj iz druge berbe :)

Crni čaj iz druge berbe :)

Moram reći da se tijekom ljetnih mjeseci moja konzumacija čaja smanji za otprilike trideset posto u odnosu na zimski period. Jebiga vruće je i više mi paše jedan dobro ohlađeni rooibos čaj od đumbira i limunske trave za pravi ljetno osvježenje. No tu i tamo uhvati me nostalgija za dobrim indijskim crnim čajem. Pogotovo ako on dolazi iz zapadnog dijela indijske pokrajine Bengal.Da riječ je Darjeeling čaju, odnosno u ovom slučaju o “Darjeeling Margaret’s Hope” iz druge berbe, crnom čaju.

Za Darjeeling čajeve se zna ponekad i reći da su oni “Champagne” čajeva. Odnosno da im je kvaliteta natprosječna. Tako je bilo i s ovim čajem. Njegova predivna boja jednostavno, kako bi to rekao, mami vas da ga probate. A kada ga probate, ostanete oduševljeni. Čaj ima robustan, puni okus, baš kako se i očekuje.Osjete se naznake crnoga ribizla, ali su kiseline suptilne, nepcu ugodne. Miris je također suptilan, nije nametljiv ni intenzivan, osjete se blage cvjetne arome, baš onako kako treba, elegantno.

Osobno ne pijem čajeve s mlijekom niti šećerom. Nekoć jesam, dok sam kupovao one iz kesica. Otkada sam prešao na kvalitetnije čajeve sve što bi moglo narušiti ili promijeniti originalni okus čaja, u širokom luku zaobilazim. Po meni je to kao da uzmete vrhunsku istarsku malvaziju i onda od nje radite gemišt. No zbog punoće okusa mislim da bi, ako se odlučite na taj potez, mlijeko pasalo uz čaj.

Čaj se radi tako da se u cca 300 ml vode zakuhane na 100º C dodaje jedna čajna žličica čaja. Sve to treba odstajati točno tri minute. Jednostavno zar ne. Stvarno odličan čaj za popiti ujutro prije posla uz kekse, pogotovo ako ste kao i ja pa ne pijete kavu rano ujutro.  Također od ovoga čaja se da napraviti jako fini vinaigrette za voćnu salatu.

2013-07-08 18.20.57-1

Share the joy
  •  
  •  
  •  
  •  

About Kristijan

Just a heavy metal fan that likes to cook :) chef @centar academia zagreb

Check Also

Giblors odjeća

Inače sam veliki  ljubitelj Tibard kuharske odjeće. Sjećam se svoje prve uniforme kupljene još davne …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Bad Behavior has blocked 81 access attempts in the last 7 days.

Crni čaj iz druge berbe :)

by Kristijan time to read: 2 min
0

Powered by <" title="gemišt" rel="follow"> http://www.kutjevo.com/hr/proizvodi/shop.product_details/8/flypage.tpl/23.html