Home / Edukacija / Xanthan guma

Xanthan guma

Nakon blog posta o zanimljivom vinaigrettu od Darjeeling čaja pojavilo se pitanje što je to zapravo xanthan guma? Pa xantham guma je najlakše rečeno polisaharid kojega najčešće u kuhinji koristim kada radim emulzije i domaće sladolede. Zašto? Pa gledajte xantham guma je odlična u sprečavanju nastanka onih odvratnih kristala leda u sladoledu. Zapravo bez nje je vrlo teško postići onu meku svilenkastu strukturu koju tražimo od finog kremastog sladoleda.

Jedna od genijalnih stvari koje xantham guma radi jest ta da sprečava ulje i ocat da se razdvoje kada pravite dresinge za vaše salate. Bez nje najčešće se dogodi da se dresing doslovno raspadne i onda ga morate ponovo raditi. Ili ako radite u prćiji jednostavno ga podvalite i tako raspadnutoga, zar ne 😉 Ok šalu na stranu.

Xantham guma dolazi u obliku praha i vrlo ju je teško rastopiti pomoću pjenjaće, mutilice, žlice, vilice i sl. stvari, odnosno ručno. Da bi se u potpunosti razgradila potreban vam je blender ili mikser za kolače kakav ionako većina ima kod kuće. Kad smo kod kolača xanthan guma je tu izvanredna. Naime sve što koristi gluten, da li zgušnjavali jela brašnom, radili kreme od gustina i sličnih stvari može samo profitirati od xanthan gume.

Ona jednostavno čini kreme kremastijim, umake koje ste zgušnjavali brašnom, čini gušćim, a “želatinozne” deserte poput popularne panna cotte, manje popularne bavaroise i slična jela sa želatinom čini čvršćim i bolje se želatina “prima” za njih. Odlično zar ne.

Jela na bazi dizanoga tijesta zapravo najbolje mi ispadaju kada i u smjesu dodam malo xanthan gume. Kako to funkcionira? Pa točnu definiciju ne znam. Znam da xanthan guma radi tako da daje čvrstoću stanicama koji čuvaju zrak u mjehurićima koji nastaju dizanim tijestima. Što im omogućuje da narastu i budu “fluffy” da se tako izrazim.

A najbolja stvar kod nje jest da vam zapravo i ne treba velika količina. Dapače, u većinu recepata ide svega par grama. Tako da vam primjerice količina od 100 g može jako dugo trajati. Jedini bed je što je teško nabavljiva kod nas i čak kad ju nađete nažalost ima visoku cijenu. No ako vas zanima svakako ju potražite na internetu, ima je čak i kod domaćih trgovina. Što se tiče recepata, njih stvarno ima pregršt tako da nema smisla da ih ja pišem ovdje.

 

Share the joy
  •  
  •  
  •  
  •  

About Kristijan

Just a heavy metal fan that likes to cook :) chef @centar academia zagreb

Check Also

Kratki savjeti VI : Chutney

Chutney je aromatičan, slatko-kiselelkast umak koji potječe iz daleke ali lude i zanimljive nam Indije. …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Bad Behavior has blocked 81 access attempts in the last 7 days.

Xanthan guma

by Kristijan time to read: 2 min
0

Powered by <" title="gemišt" rel="follow"> http://www.kutjevo.com/hr/proizvodi/shop.product_details/8/flypage.tpl/23.html