Home / Recepti / Omelette od domaćih krušaka

Omelette od domaćih krušaka

Iako sam veći ljubitelj bresaka i nektarina, pogotovo kada su ledeno hladne, kruške su ipak voće s kojim uz izuzetak granny smith jabuke koja nije u sezoni, najviše volim kuhati. Dobra kruška se stvarno može upotrijebiti na mnoge načine. Svake godine poberemo kruške koje rode na par stabala u naše vrtu. Moram priznati da ih je stvarno opasno brati i potreban je veliki oprez. Jer koliko god mi voljeli kruške, vole ih i ose. A gdje ima puno osa, budite sigurni da ima i stršljena čiji je ubod jako opasan. Otkrio sam da mi ih je najlakše i najsigurnije brati pomoću grabljica.

Tako pobrane kruške, ogulimo i spremimo u zamrzivač kako bi ih po zimi koristili za omlet, za kolače ili za fini aromatični kompot. Ali ovih par koje ostavimo sa strane ili pojedemo cijele ili ih skuham u vinu kao ljetni desert.

Osobno preferiram omelette u gotovo svakom obliku, a pogotovo ovaj u pomalo neobičnoj ta se tako izrazim voćnoj verziji. Naime ovo definitivno nije klasičan omelette, već mix soufflea i omelettea. Ali da znate da je baš fini, nije previše sladak, a vanilla cream anglaise ide savršeno s njim.

Potrebni sastojci za pripremu omeletta :

 • 350 g šećera
 • 500 ml vode
 • 1 mahuna vanilije, prerezana na pola
 • sok od jednog limuna
 • 5 oguljenih i očišćenih krušaka
 • 0,03 kruškovca ako se nađe pri ruci
 • 2 žlice brašna
 • 8 bjelanjaka
 • malo maslaca

Za početak ugrijte pećnicu na 180º C. Mora nam se dobro ugrijati kako nam soufflee ne bi pao. U posudu s debljim dnom dodajte četiri žlice šećera, pola litre vode te vaniliju. Pustite da zavrije kako bi se šećer pravilno rastopio. Dodajte zatim sok od jednog limuna te očišćene i narezane kruške. Kuhajte na laganoj vatri sve dok kruške ne omekšaju. Kad omekšaju, maknite posudu s vatre i pustite par minuta da se malo ohladi. Zatim izvadite kruške iz tekućine da se u potpunosti ohlade.

Kad su se kruške ohladile, ubacite ih u blender s malo tekućine u kojoj su se kuhale. Blendajte u finu smjesu. Zatim tu smjesu premjestite u tavu. U šalici izmiješajte kruškovac s oštrim brašnom. Ako nema kruškovca onda uzmite malo tekućine u kojoj ste kruške kuhali. Izmiješajte da dobijete smjesu kao za zgušnjavanje umaka ili variva. Polagano zagrijte pire od krušaka te mu dodajte smjesu za zgušnjavanje. Cilj je dobiti gustu smjesu. Tako gustu smjesu premjestite u veću posudu u kojoj ćete moći bez problema miješati.

Uzmite bjelanjke i izmiješajte ih u čvrsti snijeg. Zatim uzmite pola tog snijega i pomoću mutilice umješavajte u smjesu od krušaka. Zatim dodajte drugu polovicu bjelanjaka i pomoću špatule lagano umiješajte u smjesu sve dok smjesa ne postane glatka. Pazite da ne razradite smjesu da souffle ne padne prilikom pečenja.

Sad dolazimo do omelette djela. U tavicu za omelette dodajte malo maslaca da se lagano rastopi. Zatim dodajte smjesu i pustite ju da se malo zapeče, ali pripazite da vam ne zagori odozdo. Želimo dobiti finu karamel boju, želimo da se lagano podigne i da se osjeti fini ugodni miris.Kada smo dobili boju karamele i kada na omelette miriši ugodno na karamel i kruške tada ga ubacimo u pećnicu na 5-6 minuta, koju smo prethodno zagrijali na 180º C. Nakon 5 -6 minuta omelette izvadite iz pećnice i da vam pravo kažem pomirišite ga jer baš fino miriši.

Servirajte odmah uz vanilla cream anglaise.

Potrebni sastojci :

 • mahuna vanilije
 • mlijeko
 • tri žumanjka
 • tri žlice šećera

U posudu s debljim dnom dodajte mlijeko i sjemenke mahune vanilije. Pustite da zavrije ali pripazite da ne provrije po šparetu jer ćete se bogami dobro načistiti onda. U posebnoj posudi dobro izmiješajte tri žutanjka s tri žlice šećera sve dok ne dobijete glatku smjesu. Kad mlijeko zavrije dodajte ga u smjesu s jajima i neprestano pomoću mutilice miješajte kako jaja ne bi koagulirala na visokoj temperaturi.

Zatim tu smjesu prebacite nazad u posudu gdje se mlijeko kuhalo. Lagano pomoću špatule miješajte, ali pazite da ne napravite kajganu ili da vam smjesa ne zagori. Smjesa je kuhana kad fino gusta. Odmah ju procijedite kroz fino cijedilo kako bi smjesa bila glatka te kako bi se što prije ohladila čime se jasno zaustavlja daljnje kuhanje.

Share the joy
 •  
 •  
 •  
 •  

About Kristijan

Just a heavy metal fan that likes to cook :) chef @centar academia zagreb

Check Also

Sous-vide koljenica

Koljenica je zakon, jedno od onih jela koje prvo, htio ili ne htio, radiš na …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Bad Behavior has blocked 81 access attempts in the last 7 days.

Omelette od domaćih krušaka

by Kristijan time to read: 4 min
0

Powered by <" title="gemišt" rel="follow"> http://www.kutjevo.com/hr/proizvodi/shop.product_details/8/flypage.tpl/23.html