Home / Edukacija / Integralna riža

Integralna riža

 

Zanimljivo pitanje me dočekalo danas na twitteru. Radilo se o tome kako pravilno skuhati integralnu rižu a da ne bude pretvrda, odnosno sirova. S obzirom da imam dosta iskustva sa tim tipom riže odlučio sam napisati kratki postupak kako ja kuham integralnu rižu.

Kuhanje integralne riže je malo drugačije od kuhanje obične bijele riže, no nipošto nije komplicirano. Za početak trebat će vam jedna šalica, može i za čaj, integralne riže, koja pritom mora biti očišćena, oprana i vrlo važno, mora biti dobro ocijeđena. Kod kuhanja bijele riže pravilo je da se na jednu šalicu riže ide dvije šalice vode. Tako je i kod kuhanja integralne riže, i na našu jednu šalicu integralne riže trebat će nam dvije šalice hladne vode.

Od opreme bilo bi super kada bi imali lonac s debljim dnom. U njemu se stvarno najlakše skuha riža. Ok, nakon što ste uzeli lonac, stavite u njega dvije šalice hladne vode. Zatim dodajte šalicu integralne riže te sve zajedno stavite na jaku vatru da zavrije. Nije potrebno dodavati nikakve masnoće u rižu. Znači ulje, maslac i slično, ne stavljamo.

E čim voda zakuha blago ju posolite te smanjite vatru plamenika na najmanje što možete. Onako za lagano kuhanje. Nastavite kuhati poklopljeno cca 40 minuta. Naravno povremeno bacite pogled na rižu da vam ne zagori ili da vam se ne prekuha. Rižu kada tako kuhate u manjim količinama stvarno nije potrebno miješati. Važno je da vodu posolite tek nakon što je voda zakuhala. te da na vrijeme smanjite plamen kako riža ne bi zagorjela za dno lonca

Ako je sve uspjelo a nadam se da je jer nema razloga da ne uspije dobili ste nakon cca 40 minuta kuhanja na niskoj temperaturi savršeno kuhanu integralnu rižu.

 

Share the joy
  •  
  •  
  •  
  •  

About Kristijan

Just a heavy metal fan that likes to cook :)
chef @centar academia zagreb

Check Also

Kratki savjeti V. Pečenje rebarca

Danas svi ugostiteljski objekti peku rebarca. Poput ako se sjećate, kao što su nekoć pekli …

7 komentara

  1. Puno hvala na odgovoru 🙂 Iskreno nisam očekivao da ti bude toliko vremena oduzelo ali mi je baš drago što je tako ispalo! 🙂

  2. I da, ako mogu primijetiti tako se i smeđa riža isto kuha jelda?

  3. Zato ju ne koristim često, jednostavno previše vremena oduzme.

  4. Čitam post i ovih 40 minuta mi zvuči jako puno. Ja kuham integralnu Uncle Bens ,ona bude u vrećici. Kuham oko 20 min i bude mi skuhana. Neznam griješim li?

  5. A mene zanima da li se treba mociti preko noći. Ako da dali se Trba isprati i tek onda kuhati kako ste napisali?

  6. Obavezno mociti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Bad Behavior has blocked 157 access attempts in the last 7 days.

Integralna riža

by Kristijan time to read: 2 min
7

Powered by <" title="gemišt" rel="follow"> http://www.kutjevo.com/hr/proizvodi/shop.product_details/8/flypage.tpl/23.html