Home / Recepti / Svinjski file sa za’tarom

Svinjski file sa za’tarom

Nedavno sam već bio pisao recept o svinjskom fileu kojeg sam pripremamo na jedan “chefovski način” kako bi rekao jedan moj prijatelj. Sada nešto malo drugačije, nešto puno jednostavnije, ležernije. Nakon napornog dana da vam iskreno kažem, doma mi se uopće ne da kuhati. Nekad nemam izbora jer glad je tu, prisutna i neumorna, a za večeru nema ništa.

Srećom kupio sam prekrasni komad svinjskog filea ili lungića po domaći. Baš se vidjelo po mesu da odiše kvalitetom. Inače bih, da me glad nije savladala, od takvog kvalitetnog komada mesa stvarno napravio nešto posebno, nešto “chefovski” ali kad si gladan nemaš vremena za dugo i polagano pripremanje jela. Treba nešto na brzinu.

Za početak sam u tavu stavio malo maslinovog ulja i maslaca, oko 100 grama. Za to vrijeme sam prerezao file po pola i lagano istukao čekićem. Samo lagano i naravno koristio sam vrećicu za duboko smrzavanje da bih zaštitio meso od čekića. Meso sam zatim začinio mješavinom začina koju sam pripremio tako da sam u mlinac za mljevenje stavio Hawaii black sol, za’tar, prstohvat five spice začina te crvene paprike. Samljeo i premazao tom začinskom mješavinom meso.

Za’tar je meni jako fina mješavina začina koja svoje porijeklo vuče iz bliskog istoka. Nije pikantan ka primjerice harissa , mnogo je ugodniji, nježniji pa samim time i pristupačniji onima koji ne vole ljute začine.

Na ugrijanu masnoću stavio sam meso i na umjerenoj vatri ga pekao. Lagano s obje strane. Kad je meso pečeno izvadite ga i tave na topli tanjur. U toj istoj tavi zatim dodajte brašno i metlicom promiješajte ga. Podlijte vodom ili temeljcem ako ga imate. Promiješajte i začinite solju, paprom i za’tarom po ukusu.

Za vrijeme dok vam se umak kuha uzmite drugu tavu i jako ju ugrijte. Onako da bude pakleno vruća. Dodajte kap ulja i zapecite meso tridesetak sekundi sa svake strane. Tek toliko da dobije lijepu karamelizaciju.

Za prilog mi je poslužila bakina fina lepinja koju sam samo lagano podgrijao u pećnici te premazao kombinacijom istarskog maslinovog ulja i za’tar.

1386413823034

Share the joy
  •  
  •  
  •  
  •  

About Kristijan

Just a heavy metal fan that likes to cook :) chef @centar academia zagreb

Check Also

Patka vol2.

Ok rolada od patke je komplicirana za napraviti kod kuće, to je više recept za …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Bad Behavior has blocked 121 access attempts in the last 7 days.

Svinjski file sa za’tarom

by Kristijan time to read: 2 min
0

Powered by <" title="gemišt" rel="follow"> http://www.kutjevo.com/hr/proizvodi/shop.product_details/8/flypage.tpl/23.html