Home / Priča o ... / Burger

Burger

Ima puno toga što se sve danas naziva burger kao i puno objekata koji nude kakti burgere no otkrio sam zapravo da ih jako malo zna što to je i kako zapravo izgleda pravi pravcati burger. U većini slučajeva se pod burger podvaljuje tanka pljeskavica koja bazdi na češnjak i to izdaleka u jeftinom i ne baš kvalitetnom pecivu. Ima izuzetaka, pogotovo u Zagrebu poput odličnog RougeMarin restorana ili u Oxbo restoranu u sklopu Hilton Zagreb hotela.

Inače volim pripremati burgere. Istovremeno je opuštajuće ali i kreativno. Za pripremu smjese za burger koristim samo svježe juneće meso i to meso s junećeg vrata. Taj dio junetine mi je nešto najbolje za burgere. Mesnati je a opet ima finu količinu masnoća koja zapravo pomaže da burger u konačnici ostane sočan, baš onakav kakav treba biti.

Zatim u blender ide kombinacija krupne himalajske soli, krupne morske soli, listići svježeg timijana i mažurana te par zrna tasmanskog papra. Sve to fino usitnimo. Ljubičasti luk i jedan režanj češnjaka fino nasjeckam na sitne kockice. Sad slijedi miješanje. Za početak dobro umiješam začine u meso. Zatim napravim lagano udubljenje i dodam sitno nasjeckani luk i češnjak. Sve dobro izmiješam. Za kraj dodam par žlica Worcestershire umaka i par kapi Tabasco umaka. Naravno sada sve treba ponovo dobro izmiješati.

Sad kad je meso fino začinjeno otkinem komadić i ispečem ga na tavi tek toliko da vidim da li je smjesa za burger začinjena kako treba. Ako je, onda lagano namastim ruke uljem i oblikujem burgere. Bitno je da nisu pretanki jer će vam se inače na grillu meso posušiti niti predebeli jer se budu dugo pekli i kasnije ih bude teže za jesti. Oblikovane burgere stavim pola sata u frižider na hladno.

burgeri1

Burgere volim peći na roštilju jer tim načinom poprime onaj fini miris dima koji podigne burger na jednu sasvim novu rekao bih čak i bolju razinu. Osobno za sebe ih pečem tako da budu medium pečeni jer tako ih najviše volim.

Prilozi uz burger koje volim.

Pečeni krumpir :Krumpir začinim mljevenim paprom, mješavinom dvaju vrsta soli, mljevenom crvenom paprikom i češnjakom u prahu

Domaći pomfrit : Debelo narezani u stilu pomfrita domaći krumpir, lagano kuhajte cca 15 -20 minuta u hladnoj ne zasoljenoj vodi, zatim ga dobro ohladite u hladnjači otprilike sat vremena. Prvo ga pržite pet minuta na temperaturi ulja od 130º C. Zatim ugrijte ulje na 180 -190º C i pržite dok se ne stvori lijepa zlatno-smeđa korica.

Pečeno povrće : Mrkva, pastrnjak, ljubičasti luk, paprika, rajčica, tikvica. Mrkvu i pastrnjak kratko blanširajte u slanoj vodi.
U blenderu sameljite krupnu himalajsku sol i morsku sol, papar u zrno, kumin, korijander, piskavicu, piment, ajowan, kardamom. Povrće dobro začinite i prelijte kvalitetnim maslinovi uljem. Pecite u pećnici ili ako imate još bolje u peki.

I naravno najbolji prilog uz odličan burger je …. Paulaner 🙂

Share the joy
  •  
  •  
  •  
  •  

About Kristijan

Just a heavy metal fan that likes to cook :) chef @centar academia zagreb

Check Also

Priča o Muštardi, Bermetu Filipec i skromnom bifteku

Zagrebački prsten, odnosno zagrebačka županija je neiscrpan izvor malih turističkih odredišta koji svojim lokalnim šmekom …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Bad Behavior has blocked 117 access attempts in the last 7 days.

Burger

by Kristijan time to read: 3 min
0

Powered by <" title="gemišt" rel="follow"> http://www.kutjevo.com/hr/proizvodi/shop.product_details/8/flypage.tpl/23.html