Home / Razmišljanja / Broj 100

Broj 100

Stoti blog post. Jubilej rekli bi, zar ne 🙂 Šalu na stranu, reći ću samo da sam jako zadovoljan kako blog napreduje. Imam par zanimljivih ideja za blog i ako budem uspio uskladiti posao i slobodno vrijeme, definitivno ću ih probati sprovesti. Za ovaj blog post htio bih se posvetiti malo ozbiljnijoj temi.

Naime, prije par dana pročitao sam vijest na Eater.com da je chefica Vicky Lau (restaurant Tate Dining Room) proglašena najboljom cheficom u izboru “Asia’s 50 Best” Sama nagrada je po meni sjajan uspjeh vrijedan čestitanja i divljenja. Ali momci i cure sa  Eater.com su se zapitali da li je stvarno takva nagrada u današnje vrijeme potrebna. Nemojte me krivo shvatiti, nisu oni rekli da chefica Lau ne zaslužuje tu nagradu već da općenito ne bi trebalo dijeliti chefove po spolu.

Kužim što žele reći, da zbog ravnopravnosti spolova ne bi trebala postojati takva vrsta nagrada, ali se s njihovim mišljenjem niti malo ne slažem. Barem ne s hrvatskog gledišta. Iz iskustva mogu reći da je ženskoj kuharici u hrvatskoj puno teže dobiti posao u struci negoli muškom kolegi. Naime i moja cura i sestra su profesionalne kuharice trenutno i jedna i druga bez posla. Aktivno traže posao no nažalost nitko ih ne zove.

Pitao sam se često zašto poslodavci, ne svi naravno, ali velika većina da, odbija uopće pomisliti da bi žena mogla raditi jednako kvalitetno kao i njen muški kolega. Nije mi to nimalo jasno. Ženama je teže u kuhinji zbog predrasuda da je to muški posao te učestalog podcjenjivanja. Poslodavci kod nas često traže “gotov proizvod” o čemu sam već pisao na blogu, a toga baš i nema.

Prilika koje im se nude za učenje, za usavršavanje struke je jako malo. Nama muškima je puno lakše spakirati se i jednostavno otići negdje van na stažiranje. Makar i na kolodvoru na klupi spavali.

Trenutno radim s kolegicom i za nju imam samo riječi pohvale, stvarno je super. Ne opire se novim stvarima, dapače voli naučiti neke nove tehnike kuhanja. Ima strast i ljubav za kuhanjem i kao mnoge druge cure koje naporno rade u raznim kuhinjama i upravo zbog njihovog teškog rada mislim da takva nagrada treba postojati.

Jer ako postoji nagrada za životno djelo, za najboljeg mladog kuhara zašto onda ne bi imali i nagradu za najbolju cheficu.

Share the joy
  •  
  •  
  •  
  •  

About Kristijan

Just a heavy metal fan that likes to cook :) chef @centar academia zagreb

Check Also

Najteži odlazak

Nakon prekrasnih šest mjeseci rada na definitivno najboljem i najljepšem radnom mjestu na kojem sam …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Bad Behavior has blocked 117 access attempts in the last 7 days.

Broj 100

by Kristijan time to read: 2 min
0

Powered by <" title="gemišt" rel="follow"> http://www.kutjevo.com/hr/proizvodi/shop.product_details/8/flypage.tpl/23.html