Home / Recepti / Gušćja jetra

Gušćja jetra

Znam da se u svijetu, posebice u američkoj saveznoj državi Californiji vode velike rasprave pa čak i donose zakoni oko toga je li upotreba guščjih jetra moralna i legalna. Srećom mi u Hrvatskoj takvih dilema nemamo. Kod se može potpuno jednostavno i legalno nabaviti.

No što napraviti sa tom jetrom. Pa jedna od meni osobno cool stvari je francuska delikatesa zvana Fois Gras. U svijetu gastronomije je izuzetno cijenjena i poprilično skupa poslastica, no vjerujte mi kad vam kažem da ju definitivno vrijedi probati.

Možete ju napraviti i sami kod kuće. Nije teško. Treba vam kila guščje jetre, 0,5 l Muškat slatkastog vina, na sitne kockice nasjeckani poriluk cca 200g, tri žlice smeđeg šećera, 180 g maslaca.

Kao prvo gusju jetru očistite od žilica. Stavite maslac i malo maslinovog ulja u lonac sa debljim dnom. Popržite nasjeckani poriluk te zatim dodajte očišćenu guščju jetru. Nastavite pržiti cca 5 – 7 minuta. Podlijte Muškatom i kuhajte dok se tekućina ne reducira na jednu trećinu. Za vrijeme kuhanja dodajte tri žlice smeđeg šećera.

Kad se tekućina iz reducirala pustite da se malo ohladi pa usitnite štapnim mikserom. U tako usitnjenu smjesu umiješajte kockice maslaca dok se spoje sa smjesom. Propasirajte kroz fino sito ili cijedilo u prozirnu toliku. Zarolajte foliju kao kobasicu i stavite u hladnjak preko noći da se stisne.

Poslužite uz coulis od usećerene cikle, vrtni kres, proljetne trešnje i jagode.

Share the joy
  •  
  •  
  •  
  •  

About Kristijan

Just a heavy metal fan that likes to cook :) chef @centar academia zagreb

Check Also

Patka vol2.

Ok rolada od patke je komplicirana za napraviti kod kuće, to je više recept za …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Bad Behavior has blocked 121 access attempts in the last 7 days.

Gušćja jetra

by Kristijan time to read: 1 min
0

Powered by <" title="gemišt" rel="follow"> http://www.kutjevo.com/hr/proizvodi/shop.product_details/8/flypage.tpl/23.html