Home / Priča o ... / Priča o Muštardi, Bermetu Filipec i skromnom bifteku

Priča o Muštardi, Bermetu Filipec i skromnom bifteku

Zagrebački prsten, odnosno zagrebačka županija je neiscrpan izvor malih turističkih odredišta koji svojim lokalnim šmekom privlače goste iz Zagreba ali cijele Hrvatske. Nažalost većina tih mjesta rijetko ima neke jelo, neki restoran koji bi privukao pažnju na sebe sa nekim autorskim jelom inspiriranim lokalnim namirnicama i pričom.

To me punoklo da napravim jedno jednostavno jelo od namirnice koja ok, nije baš skromna ali je široko prihvaćena. Biftek je izuzetno skup komad mesa, no u većini slučajeva u mnogim restoranima, uopće se ne iskorištava njegov maksimalni potencijal.

Potrebna je samo glava bifteka, dok se tijelo da iskoristi za steak. Mnogi tu glavu samo smrznu ali mi ćemo ju iskoristiti.

Obrt Filipec mi radi najbolji bermet u Samoboru i to bez premca. Lokalno, fino i autentično. Muštarda je nešto poput senfa no ipak oštrija i tamnija sa pregršt finih začina koji su ipak obiteljska tajna.

Super sastojci za jedan lokalni carpaccio.

Za početak glavu bifteka treba otvoriti i lagano istući batom za meso. U posebnoj posudi malo maslaca, par žlica slatkog vrhnja i tri žlice muštarde ugrijati na laganoj vatri sve dok se maslac ne rastopi i smjesa sjedini. Staviti u frizer da smjesa očvrsne, ali ne prejako. Tek toliko da ima konzistenciju namaza.

Kad se smjesa ohladila i malo očvrsnula namažemo ju ravnomjerno po otvorenom bifteku. Zatim stavimo to u hladnjak na cca 35-45 minuta da se sve dobro ohladi.

Nakon hlađenja, biftek stavimo na prozirnu foliju i zarolamo ga poput salame. Nekoliko puta zavrnemo krajeve da bi dobili ravnopravnu “kobaju” Stavimo ga u zamrzivač najmanje 24 sata kako bi se ispravno stisao.

Maslac od muštarde

Maslac pustimo da omekša vani. U tako olakšali maslac dodamo soli i dvije žlice muštarde. Izmiješamo mikserom da se smjesa sjedini. Stavimo u prozirnu foliju i zarolamo za kobasu. Stavimo nazad u frižider da se stisne na hladnom.

Coulis od bermeta

Bermet, manji od cca 0,5l stavimo da se lagano reducira na 50% početne tekućine. Dodamo mu 300g šumskog voća i jednu žlicu smeđeg šećera, tek toliko da mu pomognemo. 🙂

Smjesu usitnimo štapnim mikserom i dva put propasiramo kroz fino sito. I eto dobili smo coulis od bermeta.

Sutradan fino narežite carpaccio na salamoreznicu posolite ga i lagano popaprite. Složite na njega salatu od regreta ili rukole ukoliko ju više preferirate. Nastružite oštrim nožem maslac od muštarde po vrhu salate i prelijte sa coulisom od bermeta. Ali po jelu prosim, ne po rubu tanjura, nismo u prčiji.

Ukoliko vam se neda zajebavati sa pripremom ovog jela možete ga probati u Zagrebu u bistrou Karlo ili u Samoboru u restoranu Mirna.

Share the joy
  •  
  •  
  •  
  •  

About Kristijan

Just a heavy metal fan that likes to cook :) chef @centar academia zagreb

Check Also

Patka vol2.

Ok rolada od patke je komplicirana za napraviti kod kuće, to je više recept za …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Bad Behavior has blocked 89 access attempts in the last 7 days.

Priča o Muštardi, Bermetu Filipec i skromnom bifteku

by Kristijan time to read: 2 min
0

Powered by <" title="gemišt" rel="follow"> http://www.kutjevo.com/hr/proizvodi/shop.product_details/8/flypage.tpl/23.html