Home / Zanimljivosti / Prelazak u Sherry’s Wines & Bites

Prelazak u Sherry’s Wines & Bites

Od siječnja 2016. prešao sam nakon nekoliko mjeseci rada u Lateralu, u Sherry’s Wines & Bites na Britancu. Prelazak u Sherry’s za mene je fenomenalna prilika. Ovdje ću, između ostalog, kroz svoje menije poput ovog zimskog pokušati prezentirati tradicionalnu hrvatsku kuhinju u modernom tapas obliku. Izazov je velik, no zahvaljujući odličnom timu ljudi koji rade u Sherry’su mislim da je itekako ostvariv.
Pa evo par jela sa siječanjskog menija i njihovi kratki opisi.

Sarma 2.0
Najpoznatiji hrvatski klasik nadogradili smo na način da smo umjesto klasičnog kuhanja sarme u loncu našu verziju sporo kuhali u sous-vide na temperaturi od 65 stupnjeva 4 sata. Vrlo je važno prije motanja sarme listove kiselog zelja blanširati kako kasnije ne bi bili žilavi.

Tradicionalni pire od krumpira obogatili smo cvjetačom, crvenim paprom te dimljenom soli.

Juneći gulaš XO

Ovaj klasik je pak doživio najveće promjene. Zbogom dosadnom varivu rekli smo time što smo junetinu marinirali u našoj kombinaciji začina koju sami pripremamo u mužaru te XO konjaku koji nam je potreban za marinadu. Meso smo zatim sporo kuhali pomoću sous vide tehnike 12 sati na 57 stupnjeva kako bi ostalo medium u sredini. Bijela palenta je tekuća, puna života, a gulaš smo reducirali na kremu kako bi zaokružili ovu modernu transformaciju.

Kelj, krumpir i Čučković kobasice CUVE

Klasično jelo kobasice sa krumpirom i senfom, pretvorili smo u modernu verziju hrvatskog stir-frya .Živa zelena boja, pravilno blanširanog kelja, zajedno sa domaćim žumberačkim krumpirom te fenomenalnim Čučković kobasicama djeluju kako okusom tako i bojama odlično. Senf smo zamijenili bučinim košticama te čipsom od kelja kako bi ovom jelu dali hrskavu notu.

Pisanica Stubica D.O.C.G.

Stubica je prvo jelo koje sam naučio još na praksi prije gotovo 15 godina. Svinjski file sa šljivama u vrhnju za kuhanje i kroketima. Naša verzija je moderna izvedba tog klasika. Svinjski file je napunjen šljivama i pancetom te zatim sous-vidan tri sata na 63 stupnja. Umjesto kroketa napravili smo prekrasan flan od tikvica. Umak je pak najbolji dio jela. Šljivovica, panceta, suhe šljive i vrhnje pretvorili smo u finu kremu. Zatim smo tu kremu stavili u siphon pomoću kojega smo dobili pjenastu teksturu.

Brusketa fusion
Fenomenalna panceta OPG-a “Mato Poljak” te još jednom vrhunske Čučković kobasice rade čudo. Podloga bruskete je maslac aromatiziran vlascom te rajčica i tvrdi sir.

Panna cotta od đumbira i bijele čokolade, pire od bundeve

Stvarno osvježavajuća panna cotta napravljena je od sezonskih namirnica đumbira i korice limete, dok krema je kombinacija bundeve i manga, pojačana cimetom i anisom. Panna cotta je napravljena s pomoću agar-agara kako bi bila lakša i kremastija.

Tart od čokolade sa esencijom naranče

Hrskava podloga od digestive keksi koji su po mom skromnom mišljenju dva koplja ispred Petit Beuerre keksi, ukusna čokolada pojačana našom esencijom od naranče, te slastičarska krema od triple seca, vanilije i cimeta.

Trenutno u veljači imamo Fašnički meni kojim slavimo maškare, princa fašnika, sraku i sve druge velikane samoborskog fašnika. Ako ste kojim slučajem u prolazu kod britanca, svakako navratite 🙂

 

Share the joy
  •  
  •  
  •  
  •  

About Kristijan

Just a heavy metal fan that likes to cook :) chef @centar academia zagreb

Check Also

Avokado aioli

Mali zeleni i sve odusevljava. Da to je Avokado aioli. Ok ali kaj je to, …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Bad Behavior has blocked 81 access attempts in the last 7 days.

Prelazak u Sherry’s Wines & Bites

by Kristijan time to read: 3 min
0

Powered by <" title="gemišt" rel="follow"> http://www.kutjevo.com/hr/proizvodi/shop.product_details/8/flypage.tpl/23.html