Home / Recepti / Sarma 2.0

Sarma 2.0

Najpoznatiji hrvatski klasik nadogradili smo na način da smo umjesto klasičnog kuhanja sarme u loncu našu verziju sporo kuhali u sous-vide na temperaturi od 65 stupnjeva 12 sati. Vrlo je važno prije motanja sarme listove kiselog zelja blanširati kako kasnije ne bi bili žilavi.

Mljeveno meso, osobno koristim junetinu dobro začinimo crnim paprom, ras el hanout začinom kojeg možete pronaći na harissa.hr, češnjakom i lukom u prahu te prahom španjolske slatke crvene paprike.Dodamo rižu koju smo prethodno skuhali “al dente” i dobro ohladili. Smjesu izvažemo te dodamo 3% soli na ukupnu količinu.  Ostavimo smjesu od mesa i riže preko noći u hladnjaku da bi se arome razvile. 

Listove kiselog kupusa/zelja kratko blanširati ali ne u vodi već u rasolu/soku od kiselog kupusa. Time neće izgubiti svoju prepoznatljivu kiselost. Meso oblikujte u male sarmice te ih omotajte blanširanim listovima kupusa. Stavite u vakum vrećicu, dodajte malo soka od rasola te kockicu maslaca. Vakumirajte.

Sous vide uređaj zagrijte na temperaturu od 65° C. Stavite vakumiranu sarmu u vodenu kupku na 12 sati. Za to vrijeme skuhamo cvjetaču te krumpir. Protisnemo prvo krumor, zatim cvjetaču kroz pasirku. Začinimo sa sol i paprom, te malo muškatnog oraščića naribamo. Dodamo 30% maslaca na ukupnu težinu te lagano izmiješamo uz dodavanje toplog mlijeka u mekanu glatku pire smjesu.

Poslužimo na sredinu tanjura, stavimo sarmu iz sous vida na pire. Ubacimo par klica kupusa, malo kisele paprike narezane na julienne. Prelijemo lagano ugrijanim rasolom u koji smo prethodno ublažili sa malo vode.

Share the joy
  •  
  •  
  •  
  •  

About Kristijan

Just a heavy metal fan that likes to cook :) chef @centar academia zagreb

Check Also

Sladoled od kajmaka

Da znam, zvuči totalno ludo, no sladoled je mrak. Neobična kombinacija plod je poremećenog  uma …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Bad Behavior has blocked 89 access attempts in the last 7 days.

Sarma 2.0

by Kristijan time to read: 1 min
0

Powered by <" title="gemišt" rel="follow"> http://www.kutjevo.com/hr/proizvodi/shop.product_details/8/flypage.tpl/23.html