Home / Razmišljanja / Kvaliteta

Kvaliteta

Često čujem u kuharskim trač partijima kako bi klopa koju kuhamo u restoranima/bistroima/barovima trebala biti lokalno uzgojena, prvoklasna namirnica, precizno termički obrađena i servirana na najkvalitetniji mogući način.  Što zvuči super. Tko ne bi htio raditi s najboljim namirnicama !? No u praksi to nije tako jednostavno.

Obožavam svijet gastronomije, pogotovo u Hrvatskoj, gdje i kad imaš najbolje namirnice, najbolja vina, zjapiš prazan. Teško je danas doći do neke solidne svakodnevne publike koja bi probavala nove okuse i uživala u onom najboljem što priroda nudi. Zašto je tako? Pa problem je što ta prvoklasna namirnica je u startu za nas ugostitelje skupa u nabavi. Računajte da tu namirnicu treba obraditi za što je potrebna određena oprema, struja, plin voda, te naravno kuhar. Sve to košta poprilično a tek onda obrađenu namirnicu treba servirati na kvalitetnom tanjuru, uz kvalitetan pribor.

Uz vrhunsko jelo piju se najčešće odlične butelje vina koje moraju biti ohlađene na pravilnoj temperaturi i poslužene u odgovarajućoj čaši. Takve večere ne rijetko koštaju i do petstotinjak kuna što je itekako previše, no nužno kako bi se opravdali troškovi. Degustacijske večere često koštaju puno više. Naravno s takvim cijenama teško da ćeš kod nas biti pun svaku večer. U principu teško da ćeš uopće i opstati.

Sretan sam što više ne radim u restoranu. Sretan sam jer nakon 10 godina rada sam shvatio da mi se cijela ideja restoranskog sustava, naprosto gadi. Pogotovo hotelskog restorana.

Iscrpile su me konstantne borbe s vlasnicima koji su izgubljeni i ne znaju kaj bi htjeli da im restoran bude, dali talijanski, dali mediteranski dali ono dali ovo. I tako lutaju, dodvoravajući se svakom gostu i pritom gube ono što su imali kad su tek otvorili. Pozitivu. Na kraju, htjeli ili ne završe kao prosječne gradske gablaone s polusmrznutom polugotovom hranom. Ogorčeni i bez izlaza iz takve kaljuže. Doduše neki se i pomire sa sudbinom.

U Sherry’s sam sretan. Zasada. Imamo fora jelovnik koji se bazira na “crowd pleasing” jelima, svima nama dobro poznatim. Kvalitetni, ne preskupi sastojci od domaćih dobavljača, poput mesnica Kanurić, fantastičnih klica OPG-a Butković, Lareta tvrtke genijalnog Tomislava Dabca.

Kako onda zadržati kvalitetu i ostati prihvatljiv cijenom. Iskreno, pojma nemam. Restoran kao pogon košta. Puno košta. Ideja koju imam i koju polako razvijam bavi se upravo tim pitanjem. Cijela ideja moga projekta je poprilično jednostavna i izvediva no ključni njen problem je vrijeme. Ali o njoj ćemo neki drugi put.

Share the joy
  •  
  •  
  •  
  •  

About Kristijan

Just a heavy metal fan that likes to cook :) chef @centar academia zagreb

Check Also

Najteži odlazak

Nakon prekrasnih šest mjeseci rada na definitivno najboljem i najljepšem radnom mjestu na kojem sam …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Bad Behavior has blocked 89 access attempts in the last 7 days.

Kvaliteta

by Kristijan time to read: 2 min
0

Powered by <" title="gemišt" rel="follow"> http://www.kutjevo.com/hr/proizvodi/shop.product_details/8/flypage.tpl/23.html