Home / Recepti / Domaći mlinci

Domaći mlinci

Ovi mlinci me vraćaju u djetinjstvo, mislim koga ne bi. Sjećam se bake kako ih je pekla na staroj peći na drva koju btw još dan danas ima. Naravno mi klinci smo ih krali ravno sa ploče i takve jeli, često i sirove jer smo krive maznuli. Kakvi smo vragovi bili, užas. Jednom mi je i direktor Prevolšek priznao da je i on dok je bio mali radio iste takve nepodopštine. Tak da ima nas 🙂

No, ok Priprema domaćih mlinaca je stvarno lagana i ne oduzima previše vremena. Ako imate peć na drva kao moja baka s kojom se btw i grije po zimi, onda vrh. Nažalost većina nas nema takvu peć, pogotovo ne u profesionalnoj kuhinji. No zato ju dobra stara roštilj ploča. Btw mlince možete peći i na običnoj pećnici na struju kakvu sigurno imate kod kuće.

Zagrijete pećnicu na laganu temperaturu, izvadite van sve rešetke koje imate, na dno stavite lim sa papirom za pečenje i na njega položite sirove mlince. Zatvorite, pa za minutu – dvije otvorite, provjerite mlince, okrenite. Pripazite samo da vam mlinci ne zgore dok surfate fejsom.

Sastojci:
400 g oštrog prosijanog brašna
1 jaje iz organskog uzgoja

1 žumanjak iz organskog uzgoja
1 vrhom puna žličica soli
0.5 dcl vode
dodatno brašno za posipavanje

Kurkuma po želji 

Priprema:

U veliku posudu stavite brašno i sol, dodajte jaja i malo ih umijesite u tijesto.
Zatim dodajte vodu i mijesite tijesto nekoliko minuta dok se dobijete lijepu kuglu.Treba biti kao plastelin. Tijesto treba pustiti da malo odstoji, nekih pola sata dom sat vremena, pokriveno krpom da se ne osuši. Stajanjem se dobije tijesto koje se lijepo napuhuje prilikom pečenja i bude prošarano lijepim zlatnim krugovima.

Zatim ga je potrebno podijeliti na nekoliko manjih dijelova koji se razvaljaju na dobro pobrašnjenoj podlozi. Mlince razvaljajte jako tanko,što više možete u što pravilnije krugove, ali nije nije imperativ jer ih u na kraju trgamo na manje komade. Razvaljano tijesto narežite na mlince po želji.

Mlince sada stavite na roštilj ploču i pecite prvo na jednoj strani tok ne dobiju lijepu boju i jednako tako na drugoj. Ako ćete peći na dnu pećnice tada će ovo pečenje biti malo duže, vidjet ćete na njima kako su se posušili i kada tijesto više nije prijesno. Izvadite ih van i stavite peći nove.

Share the joy
  •  
  •  
  •  
  •  

About Kristijan

Just a heavy metal fan that likes to cook :) chef @centar academia zagreb

Check Also

Sladoled od kajmaka

Da znam, zvuči totalno ludo, no sladoled je mrak. Neobična kombinacija plod je poremećenog  uma …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Bad Behavior has blocked 117 access attempts in the last 7 days.

Domaći mlinci

by Kristijan time to read: 2 min
0

Powered by <" title="gemišt" rel="follow"> http://www.kutjevo.com/hr/proizvodi/shop.product_details/8/flypage.tpl/23.html